Да пазиш папата е огромна отговорност. Особено във време, когато "Ислямска държава" призова последователите си на война срещу кръста. Това заяви пред bTV бившият шеф на НСО генерал Димитър Владимиров.

По думите му посещението на папа Франциск е с висока степен на риск, защото той е един от най-застрашените личности в света.

За сигурността на Франциск  у нас ще следят 20-25 души

За сигурността на Франциск у нас ще следят 20-25 души

Освен швейцарски гвардейци, които ще охраняват папата при неговото посещение

Владимиров обясни, че местата, които се посещават по време на визитата, се проверяват най-малко 24 часа преди началото на мероприятието, защото за това време би могло да се отреагира на спешна ситуация, например обезвреждането на заложена бомба с часовников механизъм.

Високата степен на риск ще се наложи всички, които желаят да видят папата, да минат през скенер, преди да бъдат допуснати.

Бившият началник на НСО обясни, че при предишното посещение на папа у нас - това беше преди 17 години, когато папа Йоан Павел II беше в България - скенерите засекли човек с пистолет. Тогава служителите на НСО прибрали пистолета и не допуснали мъжа да премине зоната за сигурност. След няколко дни мъжът се обадил и службите му върнали оръжието.

"Имаше и други общоопасни средства - отрвертки, ножчета, които все пак при едно множество от хора, когато контактуваш с тях - наистина е много трудно", допълни Владимиров. При посещението възникнали и извънредни задачи - като търсене на стълба за самолет и издирване на дърводелци по спешност.

Програмата на папа Франциск в България

Програмата на папа Франциск в България

Папа Франциск пристига у нас с делегация на най-високо ниво