За сигурността на папа Франциск по време на неговата визита в България ще следят около 20-25 души. Преглеждат се и маршрутите, както и детайлите по посещението. Това заяви пред Би Ти Ви говорителят на Католическата църква у нас Ива Михайлова.

Освен швейцарски гвардейци, които ще охраняват папата при неговото посещение у нас, в България пристига и ватиканската жандармерия. Въпреки че двете служби си съперничат, когато се отнася до охраняването на папата, те работят заедно.

Програмата на папа Франциск в България

Програмата на папа Франциск в България

Папа Франциск пристига у нас с делегация на най-високо ниво

Заедно с главата на Римокатолическата църква ще пътуват 70 журналисти, които са акредитирани във Ватикана и го придружават във всички негови пътувания в чужбина.

Представители на шест вероизповедания ще произнесат своята молитва за мир на 6 май, като с това ще се покаже, че корените на всяка религия са свързани с проповядване на мир, диалог, любов към ближния. На сцената за събитието ще има маслиново дърво като символ на мира и рози, символизиращи България.

Вчера папа Франциск излезе с приветствие към българите. Акцент в него е делото на братята Кирил и Методий и уважението към Българския патриарх Неофит и Светия синод.