Дни преди да стъпи на българска земя папа Франциск изтъкна великото дело на светите братя Кирил и Методий в своето видеоприветствие към българския народ.

Апостолическото пътуване в България на римския папа ще бъде между 5-7 май. То ще мине под мотото - "Мир на земята".
Това е заглавието на енцикликата, написана през 1963 г. от папа Йоан XXIII или т.нар. Български папа - Анджело Ронкали. Той прекарва почти десет години в София като апостолически легат и установява връзки на уважение и обич с българския народ, които продължават и до днес, заявява във видео обръщението си папа Франциск.

Припомняме, енциклика е папско послание до всички католици. Тя има програмен характер и може да се отнася до религиозен, политически или обществен проблем. Текстът на енцикликата се пише на латински език.

От Ватикана уточняват, че акцент на посещението на папата е предстоящата среща с Негово Светейшество българския патриарх Неофит.

Папа Франциск може да разгледа "Св. Ал. Невски", но не и да се моли с православни отци

Папа Франциск може да разгледа "Св. Ал. Невски", но не и да се моли с православни отци

Не се благославя на клирици на БПЦ-БП да участват във всички останали събития

В своето обръщение към българите папа Франциск заявява: "Вашата земя е родина на свидетели на вярата, още от времето, когато светите братя Кирил и Методий са разпространявали там Евангелието. Техният труд бе много ползотворен, който донесе много плодове и в трудните моменти на миналия век. Много пъти това бе повтаряно от Свети Йоан Павел II, който работи толкова много, за да може Европа да преоткрие освободителната сила на Христа и за да може да диша отново и с двата си бели дроба.".

Във видеообръщението на главата на римокатолическата църква се споменава и планираната от светския протокол среща с българския духовен лидер Негово Светейшество патриарх Неофит и членове на Светия Синод на Българската православна църква.

Полицията готова за посрещането на папа Франциск

Полицията готова за посрещането на папа Франциск

За гражданите няма да бъде трудно да присъстват на събитията въпреки сериозните мерки за сигурност, уверяват от МВР

"Заедно ще покажем желанието да следваме Господа Исуса по пътя на братското общение между всички християни", се казва в папското приветствие.

Папа Франциск уточнява, че поклонническото му пътуване до България ще мине под знака на спомена за Светия Отец Йоан XXIII Анджело Ронкали. "Той бе човек на вярата, на общението, на мира. Бих искал да ви помоля да ме придружавате с вашата молитва. Благодаря! Бог да даде мир и благоденствие на България!", заяви папа Франциск в обръщението си към българските католици.