От МВР вече са готови със засилени мерки за предстоящото посещение на Папа Франциск у нас. Това съобщи на брифинг заместник-директорът на СДВР Тони Султанов.

На КПП-тата ще има центрове на БЧК, където ще бъде раздавана минерална вода за посетителите.

За гражданите няма да бъде трудно и тежко да присъстват на събитията въпреки сериозните мерки за сигурност, уверяват от МВР. По всички маршрути на кортежа също ще бъдат взети мерки за сигурност, където движението поетапно ще бъде спирано. За целия период на апостолическото посещение движението по булевард "Освободител" ще бъде изцяло затворено.

След пристигането на Папата първото събитие, на което могат да присъстват граждани, ще бъде от 13 часа на площад "Александър Невски". Очаква се молитвата, произнесена от Папа Франциск да бъде гледана от над 20 млн. зрители в цял свят.

Масово българите са положително настроени към посещението на папата

Масово българите са положително настроени към посещението на папата

Това показва социологическо проучване на "Тренд"

Живущите, които притежават стикери за паркиране в синя и зелена зона, няма да бъдат санкционирани. Започнало е преместването на паркиран автомобили на площад "Александър Невски" и булевард "Цар Освободител". Промяна в градския транспорт през деня не се очаква, увериха от Центъра за градска мобилност.

От кръстовището на улица "Оборище" и улица "Раковски" ще е основното място за посещение на граждани с предварително осигурени билети за Светата литургия. През КПП на ул. "Московска" и улица "Париж" ще могат да влизат останалите граждани.

От 16:45 на площад "Александър Първи" се очаква да започне най-масовото събитие. За него ще бъдат монтирани и монитори извън зоната за сигурност, за да се наблюдава от по-голям брой посетители. Сцената за събитието вече е в процес на изграждане, като гражданите ще могат да се разположат по бул. "Цар Освободител" и площад "Александър Първи". Това ще бъде и мястото, където Папа Франциск ще може да бъде видян как преминава с папомобила. Зад Руската църква и от улица "Дякон Игнатиев" ще бъде преминаването в охраняваните зони за това събитие.

Папа Франциск може да разгледа "Св. Ал. Невски", но не и да се моли с православни отци

Папа Франциск може да разгледа "Св. Ал. Невски", но не и да се моли с православни отци

Не се благославя на клирици на БПЦ-БП да участват във всички останали събития

На 6 май ще бъде отслужена молитва за мир с представители на всички вероизповедания на площад Независимост от 18:15 часа. Там отново ще бъде заграден периметърът за сигурност. Гражданите без билети могат да влизат през КПП откъм булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител". Хората с билети ще влизат през Ротондата и в прохода между Министерския съвет и ЦУМ. Да се избягват големи раници и сакове, тъй като това ще затрудни проверката. Забранено е и използването на дронове по време на посещението на Папата.

На 6 май по АМ "Тракия" посока Бургас от пътен възел "Запад" движението ще бъде отклонено. Движението към град Раковски ще бъде допълнително регулирано от полицейски служители. Там също ще бъдат разположени КПП-та, пунктове на БЧК, но ще бъде обособена и зона за лицата, които са в неравностойно положение в квартал "Генерал Николаево". Достъпът до квартал "Секирово" ще бъде без пропуски, но той ще бъде контролиран съвместно с НСО. Обособени са паркинги за всички гости на събитията.

Папа Франциск приветства българите преди посещението си

Папа Франциск приветства българите преди посещението си

Папа Франциск изтъкна делото на светите Кирил и Методий в обръщението си