Българският премиер Бойко Борисов отговори на писмото на лидера на БСП Корнелия Нинова относно очаквания договор с Македония.

Припомняме, по-рано днес председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че никой не е виждал договора за добросъседство между България и Македония, който се очаква да бъде подписан на 2 август.

ГЕРБ отговориха на Нинова за договора с Македония

ГЕРБ отговориха на Нинова за договора с Македония

Оборват твърдението ѝ, че не можела да се запознае с клаузите му

"В интерес на България е Република Македония да бъде стабилна, единна и независима държава с ясна евроатлантическа перспектива, което минава през сближаването на двете страни и отказ от антибългарската реторика, продължаваща през последните десетилетия", съобщиха от Министерския съвет позицията на премиера за Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство с Република Македония.

Никой не е виждал договора за добросъседство с Македония, скочи Нинова

Никой не е виждал договора за добросъседство с Македония, скочи Нинова

БСП искат Бузлуджа е да е място на България

Борисов подчерта, че договорът е обсъден в комисия на Народното събрание по-рано тази седмица, което според него е безпрецедентен ход.

"По наша инициатива, със състоянието на хода на преговорите по проекта договор, както и самият проект на договор бе представен и подробно обсъден на заседание на Комисията по външна политика на Народното събрание на 5 юли 2017 г. преди финализирането на окончателния текст на договора", напомня Борисов.

Подобен ход е безпрецедентен, тъй като съгласно конституционните изисквания на страната, Народно събрание се запознава с текста на договора едва след неговото подписване, когато последният се внася за ратифициране от парламента, добави той.

"В допълнение бих искал да отбележа, че една седмица преди това, по нейна инициатива, министърът на външните работи, г-жа Захариева, запозна с проекта на договор председателя на Парламентарната комисия по европейски въпроси и координация по европейските фондове и бивш външен министър г-н Кристиан Вигенин, както и г-жа Деница Златева, заместник-председател на БСП по международна политика", изтъква премиерът.

Борисов отбеляза още, че преговорите с Македония за сключването на договора се водят интензивно от 2008 г.

До настоящия момент са проведени 11 кръга преговори на експертно ниво. Многократно договорът е обсъждан на ниво министри на външните работи (вкл. от министър Ивайло Калфин и министър Кристиан Вигенин), както и на ниво министър-председатели.

"През всичките тези години, независимо от политическата принадлежност на правителствата водели преговорите, българската страна последователно е отстоявала едни и същи позиции в български интерес", допълва Борисов.

Той посочва още, че целта на договора е освен препотвърждаване на Съвместната декларация, подписана през 1999 г. от правителството на Иван Костов, двете страни да наградят своите отношения и да препотвърдят своите политически ангажименти в международноправен документ.