​Българското правителство активно работи не само за осигуряването на качествено здравеопазване за пациентите, но и те да имат достъп до най-модерните методи и иновации в лечението. България разполага с блестящи лекари и медицински специалисти, чиито опит и експертиза са известни в цял свят. 

Снимка 444128

Източник: Министерски съвет

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Той направи изявлението по време на срещата си с водещи наши и чужди специалисти по повод ХI европейски конгрес по роботизирана хирургия, който ще се проведе от 26 до 28 септември в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Домакинството на престижния форум спечели Медицинският университет (МУ)-Плевен след сложна конкурсна процедура преди четири години в Париж. Председател на научния комитет на форума е ректорът на МУ-Плевен проф. Славчо Томов, а чл.-кор. проф. Григор Горчев е президент на конгреса в България.

Пристигат над 300 специалисти от Европа и Америка, както и китайските партньори на МУ-Плевен. От българска страна ще участват много наши лекари и студенти по медицина. "За първи път в конгреса ще участва и т. нар. Световен отбор от топ хирурзи", очерта пред премиера Борисов чл.-кор. проф. Григор Горчев.

Борисов: Правителството отделя милиарди за здравеопазване години наред

Борисов: Правителството отделя милиарди за здравеопазване години наред

България разполага с медицинска техника на световно ниво според премиера

Българският професор допълни, че на форума МУ-Плевен ще реализира две демонстрации на 3D хирургия на живо: на робот-асистирана операция от екип на самия проф. Горчев и на ХАЙФУ хирургия - от екипа на доц. Добромир Димитров.

Излъчването на демонстрациите е с обучителна цел по европейски проект по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Премиерът Борисов акцентира, че основен приоритет на правителството е образованието и именно конгреси като настоящия допринасят за още по-добрите резултати в работата на учени и лекари.

Мотото на ХI европейски конгрес по роботизирана хирургия е "Отвъд границите", като посланието е за разширяване на асоциацията с млади специалисти от Източна Европа, които в бъдеще ще прилагат високите технологии и новите хирургични методи.

По време на срещата с премиера, на която присъства и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, лекарите припомниха, че през миналата година МУ-Плевен отбеляза 10 години от въвеждането на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и в България.