Министър-председателят Бойко Борисов излетя за ГКПП "Капитан Петко Войвода", където ще посрещне председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Борисов ще ги запознае с въведените от години мерки, които България изпълнява, гарантиращи сигурност за целия ЕС, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Очаква се премиерът Бойко Борисов и европейските лидери да пристигнат на Правителствена зала на летище София около 17.00 часа, където ще обсъдят актуалната обстановка във връзка с мигрантския натиск и събитията в Сирия.

Борисов ще ги информира за срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, провела се вчера в Анкара. В този контекст в хода на разговора ще бъдат дискутирани и необходимите действия, които да успокоят ситуацията в региона и да допринесат за сигурността и стабилността.

По-рано днес Борисов коментира, че засега няма мигрантски натиск на границата на България. Министър председателят допълни, че опазването на българо-турската морска и сухопътна граница е ангажимент на двете страни. Това стана ясно по време на вчерашния разговор между Борисов и Ердоган.