541 обещания са дали водещите у нас политици през последните 1000 дни. Статистиката беше представена от фондация "14 януари", която чрез сайта Politikat.net от 2010 година „започна битка с политическото лицемерие у нас".

От тези над 540 обещания изпълнени са една незначителна част от тях - едва 11%. От фондацията обаче са оптимисти и останалите 89% определят не като неизпълнени обещания, а като такива, „по които се работи".

Основните теми, по които властимащите се "упражняват" в даването на обещания са - пътно строителство и магистрали (85); данъци (42); еврофондове (21); метрото (8); пенсионното осигуряване (7); шистов газ (4).

"Безспорен шампион, не само по аматьорски футбол, но и по обещания е генерал-лейтенант доктор Борисов", заяви Асен Генов от фондацията.
„Бойкометърът" е отчел 228 обещания. От тях категорично изпълнени са 27, частично изпълнени са 9, неизпълнени са 27. Всички останали са в движение.

По темата за магистралите министър-председателят е дал едно много интересно обещание, което ние с интерес очакваме до утре да бъде изпълнено, а именно - по време на среща с бившия вече сръбски президент Борис Тадич преди две години Бойко Борисов му обеща, че магистралата София-Ниш ще бъде пусната до май 2012 година, заяви Генов.

Той допълни и че министър-председателят не е изпълнил обещанията си за промени в Конституцията - първо във връзка с Фискалния пакт и второ - за да се премахне изискването кандидатите за "Дондуков 2" задължително да са живели в страната през последните 5 години преди изборите.

Неизпълнени според статистиката на фондацията, са и обещанията му, че след януари 2011 година ще спре контрабандата с петрол и цигари. Няма ги и обещаните специални пунктове за продажба на тютюневи изделия, на които едновременно трябваше да присъстват продавач, митничар и полицай.

Министър-председателят не успя да заведе на театър и пернишката кметица, както й обеща през миналата година, защото и в момента Перник няма театрална сцена, добави още Асен Генов.

Засега без успех е "заканата" всички министри да се возят на метрото и да освободят служебните си шофьори.

Все пак Бойко Борисов е удържал на думата си цели 27 пъти до момента. Изпълни поетия ангажимент Разпети петък да бъде официално почивен ден; не се включи и в президентската битка през миналата есен.

От Фондация "14 януари" с интерес ще следят дали той наистина ще "изкара този и половината от следващия премиерски мандат и ще се кандидатира за президент."

"Друго негово много любопитно обещание е, че ще се ожени", припомни още Генов.

В духа на събитията от последните няколко седмици и т.нар. "Захарна афера" той подчерта, че явно премиерът "работи и по обещанието си да съдейства за това ЦСКА да бъде продаден на Газпром."
"Явно той действа и от позицията си на фен на Левски. Нали се сещате, че ако Гриша Ганчев купи 50% от клуба, ще го направи Челси на Балканите", пошегува се Асен Генов.

Челната тройка по обещания се допълва от двамата вицепремиери, като Симеон Дянков изпреварва вътрешния министър и заема второто място с 47 обещания. От тях едва 4 са изпълнени, 5 категорично неизпълнени, а останалите са в движение.
Цветан Цветанов е дал 26 обещания, от които само е едно е финализирано.

Президентът Росен Плевнелиев също е попаднал в полезрението на Фондация "14 януари." Константин Павлов отбеляза, че Плевнелиев е влязъл в Президентството с едно неизпълнено обещание - че няма да се кандидатира за президент, дадено от него на 4 септември 2011 година.
Иначе останалите негови обещания са свързани с хоризонта България 2020.

Павлов отчете и че сроковете, които държавният глава дава за реализацията на строителните обекти са доста по-реалистични от тези, давани от министър председателя.