Кметът на София Бойко Борисов внесе доклад до Столичния общински съвет, с който иска отмяна на решение, свързано с именуване на улица на Богдан Филов. Решението бе взето на последното заседание на Столичен общински съвет (СОС), съобщиха от общината.

Кметът на столицата е предложил на Общинския съвет да преразгледа и да гласува още веднъж решението за именуване на улица.

Върнатите за преразглеждания решения не влизат в сила и съгласно ЗМСА следва да се разгледат в 14-дневен срок от общинския съвет, съобщиха от столична община.

Решенията бяха взети на последното заседание на СОС по предложение на общинския съветник Борислав Бориславов.

При взимането на двете решения общинските съветници са изхождали от заслугите на Богдан Филов в областта на науката, а не за неговата политическа дейност.

Припомняме, посолството на Израел в София реагира остро срещу решението на софийските общински съветници от 21 май тази година. С него улица в София е именувана на Богдан Филов.

"Посолството на Израел в София изразява огромното си изумление от този акт, който неминуемо слага неизличимо петно върху имиджа на българската столица и нейните управници",  се казваше в разпространеното от посолството съобщение.

Междувременно ДСБ призовава столичния кмет да спре решението на СОС за преименуване на улица в София на името на Богдан Филов. Това каза от името на ПГ на ДСБ Иван Костов, предаде БТА. Общинските съветници на ДСБ ще гласуват срещу подобно предложение, декларира той.

Парламентарната група на Коалиция за България също настоява Столичният общински съвет да преразгледа и да отмени решението си за преименуване на улицата.

Имената на населени места и улици би трябвало да бъдат свързани с имената на исторически личности, за които има безспорно и еднозначно консенсусна оценка не само на политическите сили в Народното събрание, но и извън него, заяви от името на ПГ на ДПС от парламентарната трибуна заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.