Риск за българската оръжейна индустрия вижда в инцидента в Керченския проток бившият министър на отбраната Бойко Ноев.  Това каза той в предаването "Лице в лице" по bTV. 

Според него, не конфликтът между Украйна и Русия е заплаха за българските интереси, а плановете на Русия да разруши българската оръжейна индустрия. По думите му, индустрията ни е "трън в очите на Кремъл", тъй като сме в топ 10 на експорт на военна продукция.

Ноев вижда активна роля за разрушаването на оръжейната индустрия и в политиката на Министерството на икономиката.

"Връчен е проект за споразумение с искане България да спре военното производство и второ - без руско съгласие никакво оръжие да не се изнася от България. Нито едно правителство в последните 20 години не се е съгласявало да отвори въпроса, а Министерството на икономиката се съгласява да води преговори", твърди Ноев.

Като доказателство за провеждана в тази посока политика той посочи държавното предприятие "Сопот", което отивало надолу.

Повдигнаха обвинения срещу задържаните украински моряци

Повдигнаха обвинения срещу задържаните украински моряци

Те са обвинени в незаконно пресичане на границата

"На Русия не е необходимо да използва военна сила срещу България, защото в България има достатъчно субекти и организации, които обективно провеждат руските интереси в страната. Аз не говоря за лелките и чичковците на моята възраст, които празнуват на язовир "Копринка" с фланелки с надпис СССР, с портрета на Путин и с руски знамена, а за политическите субекти в България, които са във властта", коментира още Ноев.

По думите му Русия провежда "политика на свършените факти" и зависи от ЕС и НАТО да направи така, че да не се поощрява такава политика и занапред.

Междувременно повдигнаха обвинения срещу задържаните украински моряци в Керченския проток.

Според Москва моряците са задържани, след като три кораба на Украйна незаконно са пресекли руската граница. Киев твърди, че корабите са били в международни води. Русия задържа общо 24 моряци.