Ние много настъпателно атакувахме групите, които се занимават с покупко-продажба на гласове. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков на пресконференция, посветена на предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

На ниво органи на МВР и прокуратура Рашков не вижда сериозни проблеми по разследването на изборната престъпност. На някои много му се иска да изтъкна аргумент, че работата между МВР и прокуратурата не върви нормално. Напротив - върви си нормално, увери вътрешният министър.

Струва ми се, че в нашата страна от дълги години се е утвърдила практиката да се купуват и продават гласове на български граждани, когато дойде време за избори. Поради бездействието на компетентни държавни органи тази дейност е упражнявана спокойно и безпроблемно, подчерта Рашков.

Рашков е изненадан от броя лица, които се занимават с престъпната дейност по купуване на гласове. Като примери той посочи Хасковска, Бургаска, Пловдивска област и Твърдица. "Тези купувачи на гласове си служат с различни подходи, когато искат да ангажират големи групи хора да гласуват за една или друга партия." На Рашков му станало ясно, че на тези български граждани са давани хляб, дърва, брашно, леща и други подобни, както и пари - 30-40-50 и "малко повече лева".

В Руен разследват предлагане на купони за хляб срещу купен вот

В Руен разследват предлагане на купони за хляб срещу купен вот

Има задържан

Според него няма съмнение, че на такива неща може да се съгласи беден човек, за който толкова пари и хранителни продукти са ценност, която може да го мотивира да гласува за определена партия.

Ако можем да кажем, че политиката у нас си поставя за цел да се справи с бедността, да повиши стандартът на живот у нас или не си поставя такива цели, ако не можем да отговорим на този въпрос, то бедността е средство за постигане на политически цели в предизборното състезание, отбеляза силовият министър.

Партиите желаят ли МВР да се бори с престъпността или иска МВР да не се бори с престъпността, запита Рашков. 10 години органите на МВР са бездействали по този вид престъпност и са изпълнявали политически поръчки, изтъкна министърът.

Образувани са 166 преписки свързани с нарушения на изборния процес

Образувани са 166 преписки свързани с нарушения на изборния процес

Разследват се 15 изборни нарушения

Хората не са виждали смисъл да сезират органите на МВР и това е една от причините за миналата година да има 1 000 сигнала, а за броени седмици има шесткратно увеличение на сигналите за изборни престъпления.

МВР има десеткратно увеличение на досъдебните производства срещу извършителите на такива престъпления. Ние сме в края на предизборния период и в последните дни на специализираната полицейски операция, стартирала в ранното юлско лято. Специализираната полицейска операция регистрира доста положителни резултати, с които МВР иска да запознае обществеността. "Ето как се бие противникът, ето по какъв начин", изтъкна Бойко Рашков.

В последните 2 месеца службите на администрацията на МВР работят много активно в сравнение с периода до 4 април. Тези усилия дали ярки резултати.

Бойко Рашков и МВР се мобилизират срещу купуването на гласове
Обновена

Бойко Рашков и МВР се мобилизират срещу купуването на гласове

Вътрешният министър отказва да приеме тази "уродлива" политическа практика

Защо сега има шесткратно увеличение на броя на образуваните досъдебни производство в сравнение с периода до 4 април, запита Бойко Рашков. Той добави, че образуването на досъдебни производства е правомощие на прокуратурата. Тогава, когато се говори за структурата на МВР и е било ръководено от представители на ГЕРБ, няма обяснение защо прокуратурата не го е правила. Не можем да отречем, че до 4 април има около 1000 подадени сигнала за изборни престъпления, като броени на едната ръка случаи има образувани наказателни досъдебни производства, посочи министърът.

Бившият МВР министър: Отстраняването на главсека е незаконно

Бившият МВР министър: Отстраняването на главсека е незаконно

"Има граници, които не бива да бъдат преминавани - дори желанието за реваншизъм да е неудържимо"

По една или друга причина предходното ръководство на МВР не е полагало усилия за противодействие на престъпността, свързана с политическите права на гражданите. И двамата последни министъра на вътрешните работи в момента са кандидати отново за народни представители от листите на ГЕРБ. Те никога няма да разпоредят и да насочат действията на службите на МВР в разкриване на изборни престъпления, когато са свързани с ГЕРБ, убеден е Рашков.

Служебното правителство е за два месеца, но друг е въпросът колко време след изборите ще съществува, отчете Рашков. Има време, в което служебният кабинет ще изпълнява функциите си до назначаване на друго правителство.