Стартира полицейска операция срещу купуването на гласове. Това стана ясно на пресконференция относно предприетите от МВР организационни мерки за парламентарните избори.

Операцията е започнала тази сутрин и ще продължи до самия изборен ден - 11 юли. В нея са мобилизирани максималните полицейски сили, с които разполага МВР.

Определени групи, включително представители на политически партии, ще се опитват да спечелят вот не по реда, който се предвижда в закона, заяви вътрешният министър Бойко Рашков.

По негови думи вече има близо 100 сигнала за купуване на гласове. Образувани са девет досъдебни производства в областите Бургас, Варна, Монтана и Видин, водят се полицейски разследвания.

Главсекът на МВР получил 20 сигнала за купуване на гласове

Главсекът на МВР получил 20 сигнала за купуване на гласове

Командироват служители на реда от София, за да следят честността на вота в цялата страна

Били са установени адреси, на които са регистрирани много лица, което е останало от много години, като повечето са неактивни. Предприемат се действия тези регистрации да бъдат премахнати.

Рашков бе категоричен, че трябва да се предприемат ответни действия по отношение на тези, които се подготвят да изкривят политическата картина в страната.

Действа се така, че да се посегне върху свободното упражняване на всеки един български гражданин да избира - това е престъпление от Наказателния кодекс, подчерта министърът. Той бе категоричен, че служебният кабинет няма да се примири с "уродливата" политическа практика да се купуват и продават гласове.

Рашков подчерта, че всички лица, които бъдат уличени в подготовка и извършване на такава дейност, ще бъдат подложени на законовите процедури и ще се образуват досъдебни производства.

МВР идентифицирало лица, които създават организация за купуване на гласове

МВР идентифицирало лица, които създават организация за купуване на гласове

Бойко Рашков очаква да има доста работа

"В Плевенско ако са се обявили, че ще гласуват 300 избиратели, накрая са се оказали 1000. В Кюстендил бивш министър на вътрешните работи е правил едно събиране с един бивш областен управител и с един излязъл в болнични, на която са обсъждали въпроса как да привлекат 15 000 македонци с българско гражданство, които да гласуват в нашата страна", обяви министърът.

По негови думи такава форма на изборен туризъм се провежда в доста населени места, където се планира в дните преди изборите да се концентрират голям брой български граждани на един и същи адрес.

Рашков съобщи и че има данни, че в миналото известен политик е организирал покупката на гласове във Врачанско, Монтанско и Видинско. Ставало въпрос за покупка на гласове за "една партия от известен етнос".

Рашков: Прокуратурата да каже за кои партии са купувани гласове

Рашков: Прокуратурата да каже за кои партии са купувани гласове

Има няколко дела за купуване на гласове

От полицията дадоха информация и за два случая от Бургас. Единият е от село Екзарх Антимово, където при претърсване на жилище е открит мобилен телефон със снимки на лични карти на 31 души, на които е било обещано да получат по 80 лв. на глас, ако гласуват за точно определена партия. Ако пък се организира цяло семейство, тогава получават бонус 20 лв.

При втория случай на два адреса при претърсвания са установени списъци с лица, които били длъжници на определен лихвар. На тях им е било обещано дългът им да се опрости част или изцяло, ако гласуват за определена партия. По случая има двама задържани.

Главният секретар на МВР Стоян Темелакиев пък разказа за случай, който се отнася за Германия.

"Става въпрос за български гражданин, който е установен трайно там като работещ, в същото време не си е прекъснал контактите с по-оперативно интересни лица на територията на България", обясни той и допълни, че сънародникът ни е направил фиктивни заявления с цел откриване на секция в Германия, в която да се осъществи гласуване от български граждани, пребиваващи там и заявили желанието си да гласуват.

На брифинга стана ясно, че над 20 000 служители на МВР ще бъдат ангажирани пряко преди, по време и след приключване на изборите.

От прокуратурата публикуваха мейлите си за сигнали в деня на изборите

От прокуратурата публикуваха мейлите си за сигнали в деня на изборите

Дежурни и в ДАНС ще следят за честността на вота