МВР е идентифицирало множество лица, които започват да създават организация за купуване на гласове за изборите в страната на 11 юли. Това обяви след заседание на Министерски съвет служебният министър Бойко Рашков. Той обясни, че това е споделено днес от областния управител на Смолян, който заедно с този на Бургас - са в сградата на МС, за да докладват за подготовката на общините им за изборите.

"Спрямо тези лица в определен момент, който ще бъде избран, ще се предприемат законови мерки, за да няма престъпления спрямо правата на гражданите и замяната на действителния им вот, какъвто тяхната воля не диктува", каза Рашков.

Той призова тези, които се занимават с такава дейност, да са наясно, че няма да останат безучастни.

Министърът отказа да посочи имена, но бе категоричен: "спрямо лицата ще се предприемат действия само когато се събере необходимата информация".

А относно това каква е информацията, Рашков обясни, че тя идва от областния управител на Смолян и даде пример, "ако някой отиде да си купи дърва за огрев, всичко се използва за натиск върху гражданите". Това е позорно явление, категоричен е Рашков.

Рашков: Прокуратурата да каже за кои партии са купувани гласове

Рашков: Прокуратурата да каже за кои партии са купувани гласове

Има няколко дела за купуване на гласове

Преди това министърът разясни, че в поредни заседания на МС се канят представители на местната власт, областни управители. Причината - всеки отделен избирателен район има проблеми, затова кабинетът акцентира върху тях, за да се състои нормалното протичане на изборния процес на 11 юли.

"Единият от областните сподели, че в населените места има огромен натиск върху граждани, които ще се явят да гласуват - по различен начин и причини", каза Рашков. Той добави, че в тази връзка от областна дирекция на МВР обсъждат различни аспекти за честно провеждане на изборите на 11 април. "МВР ще има доста работа да се спре купуването на гласова в нашата страна", категоричен е той.

"Информационно обслужване" ще осигури 1637 машини за изборите от Холандия

"Информационно обслужване" ще осигури 1637 машини за изборите от Холандия

Устройствата ще бъдат доставени у нас до края на седмицата