Д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Български лекарски съюз, коментира исканата от управляващите реформа в здравеопазването. Тя бе представена от председателя на Комисията по здравеопазване д-р Антон Тонев от "Продължаваме промяната" преди няколко седмици и се отнася за извънболничната помощ и кадровата криза при лекари, главно при личните лекари.

"Освен приказки, чух три различни тези. Няма да има пациентски листи и ще се обръщат към всеки един, всички джипита имат тази специалност, втората - ще има листи за детското здравеопазване. И трето - по време на среща с Антон Тонев бе казано, че всички пациенти, за които се заплащат дейности, имунизации, профилактика - ще останат в пациентските листи на личните лекари и всички остри случаи след приключване на работното време на лекаря ще се насочват към друг специалист или Спешна помощ", каза пред БНТ д-р Николай Брънзалов.

Редно е да тълкувам документ, до този момент освен думи ... и също е важно това кой застава зад тази теза. Само Тонев ли застава. Колко от управляващата коалиция, от тези партии?, попита риторични той. Има срещи, наистина, но на базата на какво ще стъпим, на приказки, посочи още Брънзалов.

Той коментира кадровия дефицит в системата спрямо демографския срив в страната: Каквато и реформа да направят - трябва да имат кадровия ресурс, джипитата са намалели наполовина от преди 20 г., когато е започнала реформата, населението на България не е намаляло наполовина. С два пъти по-малко контингент трябва да обслужваме - същото количество неосигурени лица, поясни специалистът.

До този момент нито едно правителство не обърна внимание какво се прави, а е голям ресурс. Има контингент, на който се плащат здравно-осигурителни вноски, уточни още Брънзалов. За него липсата на кадри при личните лекари идва от липсата на кариерно развитие, административна тежест.

Джипитата вземат около 40% от капитацията, Антон Тонев я премахва и средствата ще се пренасочат към прегледи, които не са включени като допълнително заплащане за дейности от всички общопрактикуващи лекари в страната. Получава се сума от 7 млн.лв. - на колко ще се осъществи прегледът на здравно осигуряваното лице в друга практика, постави и този въпрос Николай Брънзалов. До този момент лекарският труд не е оценен колко струва - ако е 20 лв. до 20-30 млн. лв. прегледът, какъв трябва да е бюджетът, пита риторично той.

За него е безумие също - че не са пипани потребителските такси от 2.90 лв. Този въпрос трябва да се реши в парламента, макар да не е най-важният в момента, обясни д-р Брънзалов.

По още една тема - Спешна помощ, зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов коментира, че пренасочването няма да стане лесно, а "политиците обичат да се упражняват върху системата".

В клиничните пътеки няма упомената една стотинка за лекарски труд, заключи той по темата заплати в системата. За ковид добавката Брънзалов каза, че има средства, които ще се пренасочат към болничната помощ.

Брънзалов: Осъзнато или неосъзнато изтезаваме здравната система

Брънзалов: Осъзнато или неосъзнато изтезаваме здравната система

Той се надява новият план на правителството да е правилен критерий