При третата вълна на епидемията има повече заболели бременни и има повече случаи на тежко протичане на заболяването при бременните. Това стана ясно от думите на професор Иван Костов пред БиТиВи, член на експертния консултативен съвет, който се сформира в помощ на лечебните заведения при комплицирани случаи на бременни и родилки с доказан COVID-19.

Той призова бременните по-рано да търсят лекарска помощ. Бременните жени имат снижен имунитет. Приет е единен протокол за лечение на бременни , заразени с коронавирус. В САЩ доминира становището, че бременните трябва да се ваксинират. У нас ако бременна жена иска да се ваксинира, може да го направи след консултация с гинеколога си.

Професор Костов смята, че жените, които планират бременност, трябва да започнат с опитите 2-3 месеца след ваксина. Първоначално становището бе за шест месеца. Ако бременните имат придружаващи заболявания, веднага да се консултират с лекар, съветва той. 30 жени с коронавирус са родили в "Майчин дом". 50/50 са естествените раждания и тези с цезарово сечение. Вече не се препоръчва секцио за родилки с Covid, както беше в началото. Този тип раждане се препоръчва само по медицински показатели.

Лекари от 5 града влизат в съвета за родилки с COVID-19

Лекари от 5 града влизат в съвета за родилки с COVID-19

Председател е проф. д-р Асен Николов от СБАЛАГ "Майчин дом"

Припомняме, в начало на годината жена роди бебе с антитела срещу COVID-19 в Пазарджик.

На 12 март жена в кома с COVID-19 роди близнаци в 8-ия месец в Бургас.

По-късно стана ясно, че лекари от 5 града влизат в съвета, който се сформира за лечение на родилки с коронавирус.