В листата на топ три най-търсени дестинации за висше образование в чужбина са Нидерландия на първо място, Германия на второ и Великобритания на трето място, като само ¼ от кандидатите фиксират избора си върху една държава. Това показват данните на фирма "Интеграл" - организатор на форума "Световно образование". Според тях има над 80% ръст на ранните заявки за следване в Холандия през следващата академична година.

След Брекзит се наблюдава и интересна тенденция на засилване на интереса към университетите в САЩ. Цената на следването там се изравни с тази в Обединеното кралство, а в някои случаи дори е по-ниска. В същото време качеството на висшето образование в САЩ продължава да държи максимално високо ниво.

Българите се интересуват дори от обучение в Харвард. В момента в Харвард учат 25 българи, сочи публичната справка на световноизвестния университет. За 2021 г. там са кандидатствали над 50 000 души, а приетите са малко над 2000. Кандидатстването и приемът се осъществяват на база документи.

Все по-малко българи искат да учат в чужбина

Все по-малко българи искат да учат в чужбина

Тази година са легализирани едва 2652 дипломи за следване зад граница

Другата изгряваща дестинация е Белгия. Интересът към обучение в тази държава е близо пет пъти по-висок спрямо предходната година, макар и от ниска база. Белгия привлича интереса с достъпните си такси (962 евро за бакалавър и за повечето магистърски програми), възможността да се избира академичен или практически профил, както и предлаганите програми на английски език като Медии и комуникации, Компютърни науки, Бизнес и Икономика, Туризъм.

Най-висок е интересът към специалност Бизнес, икономика и финанси, следвана от Компютърни науки и информационни технологии на второ място и Изкуство и дизайн на трето място. В топ 10 са още: Медии и комуникации, Хуманитарни науки, Политика и международни отношения, Инженерни и природни науки, Математика, Право, Туризъм. Съществува интерес и към специалности като Mедицина, Eзик и литература. Повяват се и нови предпочитания, които са отсъствали досега, като Физиотерапия, Музика и вокално пеене, Обработка и технология на храните.

Преди седмица МОН излезе с друго становище посочвайки, че все по-малко българи искат да учат в чужбина.