Европейската комисия предприе действия срещу България в няколко области във връзка с нарушения и не изпълнение на задълженията, произтичащи от правото на ЕС, съобщиха от ЕК.

В областта на цифровия единен пазар Европейската комисия предяви иск срещу България пред Съда на ЕС за забавяне транспонирането в националното законодателство на Директивата за намаляване на разходите за високоскоростни мрежи. Държавите членки трябваше го направят до 1 януари 2016 г. Комисията призовава съда да наложи финансови санкции на България — 22 226,40 евро на ден.

В областта на земеделието и развитието на селските райони ЕК реши да изпрати официално уведомително писмо на България относно нейния Закон за марките и географските означения от 1 септември 1999 г. Комисията е на мнение, че националната защита на географските указания не е съвместима с правилата на ЕС относно схемите за качество на селскостопанските продукти и храни.

Комисията е поискала от България да транспонира правилно директиви за електроенергията и природния газ. Директивите са част от третия енергиен пакет и съдържат важни разпоредби за правилното функциониране на енергийните пазари.

Европейската комисия поиска от България да транспонира директиви по отношение на защитата на финансовите инструменти и паричните средства, принадлежащи на клиенти, задълженията за управление на продукти и правилата, приложими към предоставянето или получаването на такси, комисиони или други парични или непарични облаги.

Европейската комисия изготви мотивирано становище за България за неизпълнение на задължението за транспониране на разпоредбите относно европейската заповед за разследване по наказателноправни въпроси в националното си законодателство. Комисията също така изготви мотивирано становище, с което призовава България да предостави информация за начина, по който Директивата за правото на достъп до адвокат в наказателното производство е транспонирана в националното ѝ законодателство.