Европейската комисия предприема действия срещу 11 държави-членки, измежду които и България, във връзка с разрешителните за промишлените инсталации.

Става дума за нарушения на Директивата на ЕС за комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването, чието предназначение е да се предотвратяват и контролират емисиите от промишлеността във въздуха, водите и почвите

На Дания и Ирландия бяха изпратени първи предупредителни писма, съобщиха от Комисията.

На други осем от тези държави-членки, измежду които и България, вече беше изпратено първо предупреждение през май миналата година. Сега те ще получат окончателно писмено предупреждение, което е последната стъпка преди срещу тях да бъде заведено дело пред Съда на Европейските общности.

Държавите се призовават да изпълнят изискванията в рамките на определен срок, който обикновено е два месеца, посочват от комисията,

Освен България държавите са Белгия, Гърция, Италия, Нидерландия, Португалия, Словения и Испания.

В тези страни все още има голям брой инсталации, за които не са издадени нови или подновени разрешителни. Става дума за над 4 000 от около 52 000 промишлени инсталации в обхвата на директивата в целия ЕС.

Разрешителните трябваше да бъдат издадени до 30 октомври 2007 г.

За България и Словения новите или подновените разрешителни трябваше да бъдат издадени за промишлените инсталации, функциониращи към датата на присъединяването им към ЕС.

Неприемливо е промишлени инсталации да функционират без законови разрешителни, които да гарантират, че емисиите на замърсяващи вещества от инсталациите са минимизирани, коментира европейският комисар за околната среда Ставрос Димас

Процедурите за издаване на разрешителните бяха одобрени от всички държави-членки. Те трябва да се спазват, за да бъдат опазени здравето на гражданите и околната среда, каза още той.

Междувременно малко по-късно днес стана ясно, че ЕК ни е изпратила и последно предупреждение и за областта на енергетиката.