Малко преди полунощ тази вечер ще стане ясно кой ще застане начело на БСП. Този уикенд червените провеждат своя 49-и конгрес. Основните конкуренти за лидерския пост са досегашният председател Михаил Миков и депутатът Корнелия Нинова, която определя себе си като лице на промяната. Шансовете им са изравнени. На "Позитано" 20 дори прогнозират балотаж между двамата, прогнозира в. „Стандарт”.

Повечето структури официално подкрепят Миков, но Нинова може да обърне вота. Зад Миков е настоящият апарат, зад Нинова - влиятелни фигури като Румен Овчаров и бившият зам.-председател на партията Димитър Дъбов. "От това, което ще се случи на конгреса й, зависи в каква посока ще поемат останалите политически сили на предстоящите избори. Има два варианта - едната тенденция в БСП около Михаил Миков и Янаки Стоилов е по-лява, по-центробежна, произточна, другата е по-центростремителна, по-всеядна, свързана с Корнелия Нинова", коментира преди ден политологът Първан Симеонов в интервю за "Стандарт".

Общо 28 са номинациите, но се очаква голяма част от тях да си направят самоотвод. Сред издигнатите от структури предложения с шансове за третото място са депутатът от Варна Красимир Янков, представителите на по-лявото и русофилско течение Таско Ерменков и Валери Жаблянов, който бе организационен секретар по времето на Сергей Станишев - двамата се смятат за поддръжници на Миков, Кирил Добрев, и шефът на БСП-Пловдив Георги Гергов, които са по-близки до Нинова. Традиционно част от кандидатите за председател използват състезанието, за да получат по-голям шанс в битката за влизане във висшия ръководен орган Националния съвет, който на свой ред по предложение на лидера избира Изпълнителното бюро, което осъществява оперативното ръководство. Тук също не липсва интрига - НС може и да бламира лидера и да не приеме излъчените от него кандидатури.

Това вече се е случвало по времето на Станишев. Предложенията за членове на НС са 571.

По време на конгреса ще бъдат утвърдени три документа - политическа декларация "125 години БСП", политическа платформа "За България - суверенна, солидарна, справедлива!" и етапен доклад "Национално съгласие - за социална държава! България и БСП - състояние и перспективи за развитие". В тях се изтъква, че "демокрацията у нас е в упадък", настоява се за смяна на десния модел на управление, ревизия на пенсионната система и догонване на размера на трудовите възнаграждения спрямо средните за Европа.

В зала 1 на НДК се събират 782 делегати от цялата страна, 80% от тях са присъствали и на предишния конгрес. Около 2000 са гостите - представители на политическите партии от коалиция БСП Лява България, на местната власт, синдикатите, работодателските и граждански организации. Форумът ще бъде уважен от генералния секретар на Социалистическия интернационал Луис Аяла, президента на ПЕС Сергей Станишев, политици и дипломати от Европа и света.