Парламентарната група на БСП ще подкрепи някои промени в предложения от правителството закон за бюджета на държавното обществено осигуряване, като например увеличаването на компенсациите за майчинство.

Те ще бъдат вдигнати от 180 на 200 лв., вместо на 190 лв, както беше предложено.

Това съобщи председателят на парламентарната бюджетна комисия Румен Овчаров след разширено заседание в централата на БСП на ръководството на партията и парламентарната група, с участието и на финансовия министър Орешарски.

Заседанието, което продължи близо четири часа, беше посветено на данъчните закони и бюджет 2008.

Овчаров каза, че ще бъдат увеличени и минималните и максимални компенсации при безработица от 90 на 100 лв и от 180 на 200 лв.

Парламентарната група ще поиска да се увеличи прагът за получаване на детски надбавки от 200 на 300лв. и размерът на надбавките от 20 на 25 лв. като бъдат обхванати повече деца.

Семействата с деца ще получат значително повече, отколкото при сегашната система на семейно подоходно облагане, коментира Овчаров.

По въпроса за компенсациите във връзка с въвеждането на плоския данък, Овчаров каза, че в частната сфера върви диалог между работодатели и синдикати, а в публичния сектор държавата увеличава минималната работна заплата и осигурителни прагове.

Той посочи още, че парламентарната група няма да подкрепи предложението за връщане на режима на свободните зони от края на 1996 г. и че ще бъде запазен сега действащият режим.

Стана ясно и че парламентарната група на левицата иска и запазване на сегашното облагане на хазарта, а не облекченията приети по време на първото четене на закона.

Овчаров съобщи, че по време на дискусията са били упрекнати някои министри.

Премиерът също коментира позицията на някои министри, които след заседание на правителството си позволяват да изразяват мнения, които косвено се разминават с предложените от министерския съвет данъчни закони и закон за бюджета."

По думите на Овчаров, те правят собствена политика, в разрез с възприетата от правителството, което на практика превръща парламентарната бюджетна комисия в алтернативен министерски съвет.

Овчаров поясни, че става дума за здравния министър Радослав Гайдарски и земеделския Нихат Кабил.