БСП предлага изменения в решението за работа на Народното събрание по време на извънредното положение. Левите настояха за връщане на парламентарния контрол. В последните седмици бяха приети закони, които дават много широки правомощия върху изпълнителната власт, иска Кристиан Вигенин. Затова според социалиста трябва да има контрол върху изпълнителната власт.

Припомняме заради извънредната ситуация контролът вече е само писмен.

Според Вигенин трябва постепенно да се върви към връщане на нормалността в работата на законодателния орган. Социалистите искат контролът да е от 9.00 до 14.00 часа. Идеята е в зала да са само питащият депутат и отговарящия член на кабинета. За Драгомир Стойнев е важно по време на извънредната ситуация да има парламентарен контрол. Нормално е правителството да бъде контролирано, за да не се получават гафове, заяви червеният депутат.

Фонд на фондовете предлага нов гаранционен продукт за малките и средни предприятия

Фонд на фондовете предлага нов гаранционен продукт за малките и средни предприятия

На стойност 170 млн. лева

Като пример за гаф той посочи днешната пресконференция на фонда на фондовете, като изтъкна ,че от своето създаване през 2016 досега не станало ясно какво е свършил фондът. До момента те не са свършили нищо, отсече Стойнев. Социалистът смята, че вицепремиерът Томислав Дончев е трябвало днес да излезе на пресконференцията и да каже какво прави Фондът на фондовете и изобщо има ли смисъл от него.

Филип Попов пък видя пълно затъмнение с писмения парламентарна контрол, актуален към момента. На сайта на Народното събрание дори не били публикувани въпросите на депутатите. Тъмна Индия, констатира той.

Христо Проданов заподозря, че извънредното положение било, за да се запуши устата на опозицията. Самото извънредно положение, според депутата от БСП, все повече се милитаризирало. 

Депутатите увеличиха пределната възраст за постъпване на военна служба

Депутатите увеличиха пределната възраст за постъпване на военна служба

Възможно е пенсионирани военни да бъдат наемани по предложение до министъра

Извънредно положение не означава безконтролно положение, намеси се и лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Опозицията искала да пита. Червеният лидер е ядосана, че мнозинството смятало, че питането пречело. "На какво пречим? Според мен на една кражба", заяви Нинова. Левите не искали безсмислен спор, а искали да възстановят нормалността.

Нека не подценяваме пандемичната обстановка, призова парламентарният шеф Цвета Караянчева. За нея проблемът бил, че депутатите не ги давали по телевизията. Питайте, госпожо Нинова, настоя Караянчева и поиска лидерът на червените да разказва на избирателите си.

Намираме се в извънредно положение, припомни шефът на Народното събрание. Тя захапа социалистите, че имали партийна телевизия не много рейтингова и там можело да разказват писмените отговори на контрола. Не всичко е телевизия, уважаеми колеги, изтъкна Караянчева.