БСП чака подкрепа от АБВ за внесените от левицата промени на второ четене в Закона за Държавното обществено осигуряване (ДОО), с които срокът за изчисляване на обезщетението за майчинство от 24 да се намали на 18 месеца.

Червените предлагат още обвързване на обезщетението за втората година от майчинството с минималната работна заплата от началото на следващата година или 420 лева.

В законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година по вносител е заложено замразяване на обезщетението за отглеждане на малко дете на 340 лева.

По темата за срока, върху който се изчислява майчинството ГЕРБ и БСП редовно се надцакват.

Първият кабинет на Бойко Борисов вдигна срока на 2 години. Целта беше да се избегнат злоупотреби с отпускането на майчински. Практика била бъдещите майки да се осигуряват в последните месеци на бременността с цел по-високо обезщетение за отглеждане на дете, бе аргумент на управляващите.

Кабинетът „Орешарски” намали този срок на 18 месеца. Управлението на „Борисов”2 го вдигна пак на 2 години и сега левицата, макар и в опозиция, се надява да успее, тъй като социалният министър Ивайло Калфин все пак е посочен от лява формация. Засега подкрепа има от партия "Атака".