Предложената от ръководството на БСП листа за евродепутати получи категорична подкрепа на пленума на партията, съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев.

БСП има основания да очаква силен изборен резултат, каза още Станишев.

В момента Коалиция за България има шест представители в Европейския парламент и имаме всички основания да очакваме поне този резултат, посочи лидерът на БСП и добави, че вижда реални шансове за постигане и на по-добър резултат.

По думите му БСП може да очаква да бъде първата политическа сила на тези избори. Според Станишев, управляващата коалиция има добри шансове да се представи убедително.

Той поясни, че процедурата по уточняването на състава на листата е била продължителна, за да бъде максимално прозрачна и да се съберат максимално много мнения.

От номинираните 90 души на следващ етап са останали 39 и в крайна сметка днес бяха предложени и одобрени 18-те кандидата в листата, припомни той.

Станишев поясни, че при подредбата на листата е отчетена спецификата на изборите, които са частични и допълни, че затова в подхода си БСП  се е стремяла към приемственост.

Естествена е логикатачленът на Изпълнителното бюро, международен секретар на партията, заместник-председател на партията на Европейските социалисти Кристиян Вигенин да е водач на листата, още повече, че това говори за последователната политика на БСП за обновление, изтъкна още Станишев.

Сред номинираните има изключително достойни фигури, но водещото беше да търсим ефективност в работата на Европейския парламент, поясни Станишев.