На 23 октомври ще бъде отворено за движение кръстовището на булевард "Тодор Каблешков" и улица "Боянски водопад" в столичния квартал "Манастирски ливади"-изток. Това каза зам.-кметът по строителство в Столичната община Ангел Джоргов, който провери как текат строителните дейности на място, съобщи БГНЕС.

За около две седмици, ще бъде затворено кръстовището на булеварда с улица "Костенски водопад". Ще бъдат довършени тротоари, бордюри по булеварда от ул. "Костенски водопад" до ул. "Деян Белишки", малко преди кръстовището с ул. "Луи Айер", каза още той.

Към средата на месец ноември ние ще сме готови до кръстовището с ул. "Лиу Айер". Самото кръстовище ще го работим през следващия строителен сезон, както и рехабилитацията по северното платно, където ни предстои да положим нов износващ пласт и нови тротоари. Тъй като влизаме в зимния сезон, ще оставим тези видове работа за напролет, уточни Джоргов и изчисли, че забавянето ще бъде с около 80 дни, за което няма да санкционират изпълнителя, тъй като то не е по тяхна вина, но при увеличаване на закъснението, ще бъде наложена санкция.

Разширяват столичния бул. „Каблешков“ на седем етапа
Обновена

Разширяват столичния бул. „Каблешков“ на седем етапа

Процедурите по отчуждаване са най-трудно, а не се виждат, оплака се кметът

Той увери, че работата по други обекти няма да бъде замразена и коментира, че се надява преди зимата да приключат ремонтните дейности по "Николай Коперник" в участъка от хотел "Плиска" до "Шипченски проход".

На въпрос как ще бъде осигурен пешеходният достъп на жителите от "Манастирски ливади" към "Гоце Делчев", зам.-кметът посочи, че хората ще имат връзка от три точки.

На един участък от около 260 метра ние имаме на три места пешеходно пресичане. Зад мен има повдигната пешеходна пътека, пред големия магазин за детски играчки и две пешеходни пресичания на кръстовищата на бул. "Тодор Каблешков" - с "Боянски водопад" и с "Костенски водопад, каза той.

Също така той уточни, че т.нар. "ухо" на автобус 74, 76, 204 и тролеибусите няма да се измества след края на ремонта. От двете си страни бул. "Тодор Каблешков" ще има и велоалеи.

Велоалеята на бул. "Т. Каблешков"  била като в Копенхаген, ама друг път

Велоалеята на бул. "Т. Каблешков" била като в Копенхаген, ама друг път

Велоеволюция: Изграждането на тази алея е отбиване на номера

Зам.-кметът разкри част от бъдещите проекти, които се очаква догодина да се реализират. Той каза, че съвсем скоро очаква да бъдат отворени ценовите оферти за ремонта на трасето на трамвай 5 и се надява до края на годината да сключат договор с изпълнител, а работата по трасето да започне през март-април.

Там срокът на строителство е две години. Трасето на трамвая е за основен ремонт, говорим за целия участък - от ул. "Алабин" до кв. "Княжево", като от проекта е изключен участъкът при Руски паметник", обясни Джоргов и добави, че върви проектирането и на "Тодор Каблешков" от "Луи Айер" в посока изток, така и на ул. "Филип Кутев", тъй като двете улица са част от вътрешния градски ринг и изграждането им е приоритет за общината в следващите години.

Джоргов обяви, че скоро общината ще обяви и тригодишната си програма за изграждането на нови детски градини в София.