"Булгаргаз" се унищожава окончателно като доставчик на природен газ в България. Това заяви пред БНР бившият министър на енергетиката Румен Овчаров.

По негови думи "Булгаргаз" се превръща в "елементарен посредник, от когото никой няма нужда".

Той посочи, че още на 18 април "Булгаргаз" е знаел, че няма договор. Овчаров подчерта, че именно на тази дата "Булгартрансгаз" е резервирал капацитет на входа на Гърция и е "взел предварителни мерки".

Интересно защо "Булгаргаз" не търси доставчици, не се обажда на никого, не праща писма до никого да му достави газ и изведнъж на 27-и излизат на пресконференция представителите на "Продължаваме промяната" - няма политическо решение на коалиционния съвет, няма решение на Министерския съвет - излизат Асен Василев и Кирил Петков и обявяват, че България прекратява договора, коментира бившият министър.

Валентин Николов: ЕК е приела, че до края на 2022 г. трябва да намалим с 2/3 доставките от "Газпром"

Валентин Николов: ЕК е приела, че до края на 2022 г. трябва да намалим с 2/3 доставките от "Газпром"

Една частна фирма се е оказала по-подготвена от "Булгаргаз"

Според него съвсем умишлено почти две седмици "Булгаргаз" не прави нищо и не информира никого, включително потребителите на природен газ.

Всички стоят и чакат "Продължаваме промяната" да излезе и да каже - ние ще напляскаме руснаците, обобщи Овчаров.

Той заяви, че още на 1 април по негова молба Таско Ерменков е разговарял с вицепремиера Корнелия Нинова, тя на свой ред е разговаряла с другите представители на коалицията и в началото на април се е провело заседание на т.нар. експертен съвет на коалицията.

"Там нямаше никой от оперативното ръководство на България, само законодатели и хора извън парламента. Тоест нямаше кой да информира т.нар. експертен съвет на коалицията какво се случва. Така че някои от партиите в коалицията са си свършили работата", заключи експертът.

Газопреносната система на България – всичко е нормално

Газопреносната система на България – всичко е нормално

Шефовете на БЕХ, Булгартрансгаз и КЕВР пред депутатите

Той поясни, че газът, който потребяваме в момента, е руски.

Овчаров посочи, че фирма "Мед" има резервиран капацитет на остров Ревитуса за цялата година, с изключение на един месец, но през зимния период няма да стигне капацитетът на този терминал, ако и Гърция не плати в края на този месец.

Полша нагнетява цялата пролет, ние продавахме количества и си опразнихме хранилището, отбеляза още бившият енергиен министър.

По негови думи е национално престъпление да се изпразва хранилище, при положение че се очаква война или такава е започнала.

Овчаров цитира Мартин Лутер Кинг, че "най-опасни на този свят са искреното невежество и съвестната глупост", но изтъкна, че "в нашия случай глупостта е безсъвестна", защото по негови думи се използва за "най-грубо обогатяване за сметка на всички останали граждани".

Асен Василев: Лъжа е, че България се е отказала от руския газ

Асен Василев: Лъжа е, че България се е отказала от руския газ

Русия едностранно прекрати изпълнението на договора, защото не се съгласихме на промяната му