От Българския енергиен холдинг (БЕХ) са взели всички мерки за подкрепа на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" за непрекъснато снабдяване на потребителите с газ.

Toва заяви директорът на БЕХ Иван Андреев на извънредното заседание на парламента, посветено на спиране на доставките на природен газ от страна на "Газпром експорт".

"Нефтохим Бургас" спира работа, ако ЕС одобри забраната за внос на руски петрол?

"Нефтохим Бургас" спира работа, ако ЕС одобри забраната за внос на руски петрол?

Ако обаче ембаргото е частично, дори при доставка на 10% руско гориво, "Нефтохим" ще може да продължи да работи

Привлечени са допълнителни консултанти, които да осигурят съответно анализ на договорите и на договорните отношения с "Газпром". При условията на санкционен режим спрямо Русия няма как да направим анализ по отношение санкциите от ЕС, уточни Андреев.

БЕХ подпомага изцяло усилията на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" и са предприети мерки са осигуряване на финансирането. Не смятам, че има някакви рискове към момента, увери шефът на енергийното дружество.

Асен Василев: Лъжа е, че България се е отказала от руския газ

Асен Василев: Лъжа е, че България се е отказала от руския газ

Русия едностранно прекрати изпълнението на договора, защото не се съгласихме на промяната му

Директорът на "Булгаргаз" Людмил Йоцов добави, че предложеният нов механизъм за заплащане цената на природния газ предполага "Булгаргаз" да изпадне в риск при изплащането на средствата. Извън предложените нови условия указът, който сега е задължителен за руския газов доставчик, предвижда други процедури, които не са обвързани с допълнителни критерии.

Директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов заяви, че към настоящия момент газопреносната система функционира в нормален режим. Осигурени са в пълен обем заявките на клиентите на Булгартрансгаз, уточни Малинов.

Към момента няма сътресения и няма реална опасност страната да остане без газ. Към 4 май в газохранилището в Чирен са налични малко повече от 103 млн. кубически метра природен газ, увери Малинов и добави, че всичко това би осигурило около 40% от лятното потребление на България за период от около 42 дни. Това, което е направено като подготовка след съобщенията от "Газпром", е, че има нагнетени допълнителни количества около 20 млн. кубически метра газ в Чирен. Газопреносната ни система е в задоволително състояние и можем да приемем количества, които да задоволят потреблението на България. Газохранилището в Чирен е готово да бъде нагнетено с допълнителни количества, уточни Владимир Малинов.

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров уточни, че за една година цената на електроенергията се е увеличила 4 пъти - 400%. Това увеличение не е поради нормалните пазарни сили, а има един отговорник - Русия. Русия доставя 40% от газа в Европа и общо над 60% от енергията, посочи Тодоров.

По думите му енергийната криза в Европа е целенасочено предизвикана от Русия за постигане на политически цели. Държавите, които успеят да разберат и да се адаптират, ще успеят да оцелеят и просперират, изтъкна шефът на енергийния регулатор. Тодоров препоръчва две политики - дългосрочни договори, с които потребителите и бизнеса да закупуват електроенергията. Втората политика е да се освободи пазара на газ в България, като се премахнат всички бариери и ограничения затова.

Трябва да се въведе задължение на производителите на електроенергия у нас да продават електроенергията с дългосрочни договори на българския бизнес и потребители, настоя шефът на КЕВР. В такава критична ситуация трябва да се взимат решения, а не трябва да се търси конспирацията, призова Тодоров.

Нашият национален интерес е да имаме няколко доставчика по дългосрочни договори, настоя Станислав Тодоров.