Подписка срещу високите лихви на банките и увеличението на таксите за обслужване на кредитите стартира в Бургас.

За по-малко от час близо 100 бургазлии, недоволни от българската банкова система, подкрепиха инициативата. Подписката е открита и в градовете Русе, Варна и София, предаде БиТиВи.

От Асоциацията на българския бизнес настояват държавата да упражни контрол върху банките, а лихвите за потребителите да бъдат намалени до пет процента.

Необходима е промяна в законодателството, която да ограничи банките едностранно да вдигат размера на вноските и лихвите по вече подписани и действащи договори за кредит, както и да се отпуснат нисколихвени кредити на държавни служители, сред които и полицаи. Подписката ще продължи до края на месеца.

Банките трябва да бъдат социално обществено отговорни. Поне 2-3 банки трябва да се обърнат към българския народ и гражданите, да облекчат условията по кредитиране и да намерят съответния ресурс, коментира Светлозар Николов, председател на Национална асоциация на българския бизнес.

По думите му  това е достатъчно. Всички други, които не искат и продължат да мачкат и да съсипват българския народ, просто ще загубят доверието на хората, каза още той.