От американска страна има обещание за предоставяне на специални средства за предотвратяване на удари с т.нар. импровизирани взривни устройства в Афганистан.

Това съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов, цитиран от БНР.

Ангелов допълни, че 70% от случаите на загинали военнослужещи са след удари с такива устройства, каза Ангелов.

Българският военен контингент в Афганистан няма да се събира на едно място, защото рискът трябва да се разпредели между Кабул и Кандахар.

Той припомни, че на двете места задачите на българските военнослужещи са различни - в Кабул се охранява външния периметър на летището и се патрулира, а в Кандахар се охранява вътрешният.

Aнгелов каза, че евентуална промяна може да бъде направена само след продължителни преговори със съюзниците.
"Решихме поне до края на тази година да изоставим тази идея", каза военният министър.

Аню Ангелов уточни, че няма нито едно оплакване от рейнджърите за униформите или техниката, с която разполагат.

Министърът допълни, че общият брой на българските военнослужещи в Афганистан ще стане 600 души и че "съотнесено с общия числен състав на българската армия, това е максималното, което можем да си позволим."

По повод ветото на президента Георги Първанов върху Закона за отбраната Ангелов каза, че от министерството ще се съобразят с решението на Народното събрание.

Ангелов каза още, че ще има пълна прозрачност за дейността на полигона в "Змеево" и че е създаден специален интернет сайт, на който ще се публикува информация за дейността на военния обект заради опасенията на старозагорци.

Министърът беше категоричен, че полигонът не е причинител на замърсяванията на въздуха в града.