Българската страна отправи апел към чешките партньори за предоставяне на съгласие за откриване на избирателни секции и извън посолството в Прага - в населени места, в които е постигнат необходимият брой заявления. Това стана ясно по време на среща между министърът на външните работи Светлан Стоев и чешкият му колега Якуб Кулханек.

Сред темите на разговорите бяха актуални въпроси от двустранните отношения, европейския дневен ред, евроинтеграцията на страните от Западните Балкани, предстоящият летен туристически сезон и възможността за по-голямо присъствие на чешки туристи у нас. Във връзка с действащите мерки за пътуване на гражданите на двете страни делегациите обсъдиха и възможностите за прилагането на цифровия сертификат за COVID-19 на ЕС. Светлан Стоев изрази увереност, че благодарение на условията, които страната ни предлага, чешките туристи ще почиват у нас и това лято.

Чешката страна прогнозира тази година нейните туристи у нас да достигнат 200 000 души. Той оцени високо направеното в България за осигуряване на безопасността на туристическия сезон и отправи молба чешките туристи у нас да бъдат допускани 22 дни след поставяне на първа доза ваксина. Искането на чешката страна се очаква да бъде разгледано на заседание на експертна група в рамките на днешния ден.

По време на разговорите двамата министри се договориха възможно най-скоро да бъде организирано заседание на Работната група между двете страни за икономическо сътрудничество, както и да бъдат активизирани контактите между двете министерства на външните работи. Министър Стоев подчерта, че двете страни имат огромен потенциал за развитие на икономическото сътрудничество, а чешкият му колега оцени България като много важен и значим партньор на Чехия по отношение на инвестициите и търговията. Якуб Кулханек изрази задоволство от факта, че през първите 6 месеца се е стигнало до повишаване на стокообмена след спада през 2020 г. заради пандемията.

По време на срещата министрите Стоев и Кулханек потвърдиха твърдата подкрепа на двете страни по отношение на процеса на разширяване на ЕС и европейския път на Западните Балкани.

В разговорите взеха участие също и министърът на туризма Стела Балтова, и заместник-министърът на здравеопазването Тома Томов.