Според еколози и неправителствени организации, Черно море е "екологично неблагоприятно".

Учените от Института по океанология във Варна работят по проекти за промяна на законодателството, свързани с морските отпадъци, съобщи БНТ.

Доц. д-р Виолин Райков, Институт по океанология-Варна обясни, че под "екологично неблагоприятно" се визират най-вече нефтопродуктите. Ако има скала за замърсяването на моретата, подобна на десетобалната по Рихтер за земетресенията, според учените степента за Черно море е около 7, добави той.

Други ще кажат, че е 9. Не, има по-замърсени морета, има по-замърсени океани, дори Черно море има по-скоро подобрение от 70-те, 80-те години до наши дни. Въпреки способността на Черно море да се чисти само това, че е затворено, се оказва негативен фактор, коментира Райков.

Остава хората по-малко да го замърсяват, трябва да се намали битовата химия, каза доц. д-р Виолин Райков, Институт по океанология-Варна.

Най-срещаните отпадъци, плаващи по повърхността на морета и океани, са от пластмаса. Много от тях попадат във водните басейни заради нехайство.

Международният проект "МЕЛТЕМИ", по който работят учените от Института по океанология, им дава възможност да обсъдят с всички заинтересовани страни законодателен пакет от мерки, за да се търсят източниците на замърсяване и пътищата, по които отпадъците попадат в морето.

Припомняме за казуса с Варненското езеро, което предизвика масово негодуване не само от страна на гражданите, но и от страна общественото внимание.

На 28 май бе съобщено за фекални води, които се изливат във Варненското езеро.

През март бе установено, че авария е причината за отпадните води във Варненското езеро.

След множество сигнали в социалните мрежи Окръжната прокуратура във Варна се зае да провери за замърсяване на Варненското езеро заради прекъснат напорен тръбопровод.

На 19 юни завариха авариралия тръбопровод във Варненското езеро.