Приключи заваряването на двете нови части на тръбопровода, който ще бъде положен под дъното във Варненското езеро, съобщават от "24 часа".

В момента продължават изкопните дейности на траншеята в южната част на езерото. Подготвя се и ваденето на третата част на тръбата, за да не пречи при работа в района на фарватера.

Авариралият тръбопровод е изграден с евросредства по проект на МОСВ и въведен в експлоатация през 2011 г. Той трябва да прехвърля отпадъчните води от кварталите "Аспарухово" и "Галата" през Варненското езеро в канализационната система и ПСОВ-Варна.

По информация на ВиК-Варна в момента отпадъчните води преминават през механично пречистване в КПС-Аспарухово, преди да попаднат в аварийния тръбопровод. Агрегатите и системите с аерационно, механично и друго оборудване са в непрекъснат работен режим, като се осигурява необходимото механично пречистване на водите.

 4-ри престъпления разследват при замърсяването на Варненското езеро

4-ри престъпления разследват при замърсяването на Варненското езеро

Досъдебното производство е възложено на следователи от Окръжното следствие

Въпреки аварията резултатите от второто набиране на проби от РЗИ-Варна показват, че качеството на морската вода край всички 23 плажни зони е отлично. Пробите са взети на 9 и 11 юни, като предстои вземането на нови през следващатаседмица. Водите край плаж "Аспарухово" и Офицерски плаж също са подобрили качеството си за две седмици, като от добри вече са с отлични показатели.

Припомняме, през март бе установено, че авария е причината за отпадните води във Варненското езеро.

Тогава институциите твърдяха, че замърсяването на водите са с неустановен източник, но цветът им е жълто-кафеникав, носи се и миризма на канализация.

След множество сигнали в социалните мрежи Окръжната прокуратура във Варна се зае да провери за замърсяване на Варненското езеро заради прекъснат напорен тръбопровод.

След като бяха показани и сателитни снимки кметът Иван Портних обяви, че до месец и половина е възможно да приключи ремонтът на авариралия тръбопровод за отпадни води във Варненското езеро. Според него сателитните снимки били спекулация.

Прокуратурата се зае със замърсяването на Варненското езеро с фекални води

Прокуратурата се зае със замърсяването на Варненското езеро с фекални води

Възложена е проверка на РИОСВ