Прокуратурата във Варна разследва 4-ри престъпления при замърсяването на Варненското езеро с отпадни води следствие на аварията на подводен тръбопровод. Заради фактическа и правна сложност и високия обществен интерес по случая разследването е възложено на екип от двама следователи от Окръжния следствен отдел.

Досъдебното производство се води за четири престъпления с участието на длъжностни лица на различни нива.

Първото е документно престъпление с цел присвояване на средства от фондовете на ЕС /по член 212, ал. 3 от НК/, второто - за престъпление по служба /по член 282, ал. 1 от НК/. Останалите две са за безстопанственост, от която са последвали значителни щети /по член 219, ал. 1 от НК/ и за екологично престъпление по член 352, ал. 1 от НК.

Прокуратурата се зае със замърсяването на Варненското езеро с фекални води

Прокуратурата се зае със замърсяването на Варненското езеро с фекални води

Възложена е проверка на РИОСВ

Разследването обхваща периода от ноември 2011 г. до момента, като се започне от проектирането, възлагането, строежа, стопанисването и контрола на подводното съоръжение до аварията му, причинила замърсяването, и ремонта, ощетил държавния бюджет с над 1 млн. лева.

На 15 май тази година Окръжната прокуратура започна две общонадзорни проверки, след като се самосезира по публикации в медиите за замърсяване на Варненското езеро и залива с отпадните води на два варненски квартала след скъсване на напорния тръбопровод. Освен двете проверки и в Районната прокуратура във Варна стартира проверка по сигнал на общински съветник.

Открити са били достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер вследствие на неизпълнение на служебни задължения от длъжностни лица във връзка с контрола на изпълнението и последващата експлоатация на подводното съоръжение по дъното на Варненското езеро.  прокуратурата е обединила. Всички проверки са обединени от прокуратурата в едно досъдебно производство.

Проверяват за незаконни зауствания във Варненското езеро

Проверяват за незаконни зауствания във Варненското езеро

8 са преприятията с разрешение за това

Съоръжението е изградено по програма ИСПА и е на стойност близо 6, 2 млн. евро с бенефициент община Варна и оператор "Водоснабдяване и канализация" ООД - Варна. Изпълнител е фирма "Сфелинос С.А." - Гърция, а институцията, отговорна за реализацията на проекта, е Министерството на околната среда и водите. Проектът е с разрешение за ползване от 6 декември 2011 г.

Регионалното министерство дава 1 млн. лв. за ремонт на тръбата във Варненското езеро

Регионалното министерство дава 1 млн. лв. за ремонт на тръбата във Варненското езеро

Ако община Варна успее да си възстанови парите, тя ще ги върне на МРРБ

Припомняме, през март бе установено, че авария е причината за отпадните води във Варненското езеро.

Тогава институциите твърдяха, че замърсяването на водите са с неустановен източник, но цветът им е жълто-кафеникав, носи се и миризма на канализация.

След множество сигнали в социалните мрежи Окръжната прокуратура във Варна се зае да провери за замърсяване на Варненското езеро заради прекъснат напорен тръбопровод.

След като бяха показани и сателитни снимки кметът Иван Портних обяви, че до месец и половина е възможно да приключи ремонтът на авариралия тръбопровод за отпадни води във Варненското езеро. Според него, сателитните снимки били спекулация.

На 23 май варненският журналист Георги Александров бе открит мъртъв в близост до Варненското езеро. Първоначално бе съобщено, че са намерени компютъра и камерата му, и той е отишъл там да разследва причините за замърсяването на водите.