От Регионалното министерство предоставиха 1 083 333 лв. на Община Варна за ремонт на повредения тръбопровод за отпадъчни води през Варненското езеро. Това се посочва в писмен отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на депутатски въпрос от Десислав Тасков и негови колеги от БСП.

Тръбопроводът е изграден по договор между Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Община Варна и е действащ от 2011 г. С него се прехвърлят отпадъчните води от кварталите "Аспарухово" и "Галата" през Варненското езеро в канализационната система на Варна и пречистването им в ПСОВ-Варна

Екосистемата на Варненското езеро - претоварена от десетилетия

Екосистемата на Варненското езеро - претоварена от десетилетия

Още от 80-те години капацитетът бил надхвърлен многократно

Повредата във водопровода става през 2019 г. На 20 август 2019 г. "Водоснабдяване и канализация Варна" ООД информира собственика на съоръжението - община Варна, за дефект по тръбопровода. По това време той е в гаранция, която изтича на 6 декември 2019 г. ВиК дружеството уведомява своевременно за проблема всички компетентни институции, пише Аврамова.

След сигнала за аварията има три водолазни обследвания по дъното на Варненското езеро на дълбочина 13-15 метра.

Първият оглед не дава резултат заради голямата дълбочина, ниското налягане и повишената мътност на водата. Вторият е направен с високочестотен сонар и тогава се установява, че тръбата е скъсана. От ВиК дружеството са изработили авариен работен проект, който е предаден на Община Варна, която е собственик на водопровода и трябва да изготви процедура за изпълнение на необходимия ремонт.

Междувременно Община Варна и екоминистерството са кореспондирали за изясняване на отговорностите относно строителството и стопанисването на Канално-помпена станция "Аспарухово".

От МОСВ са дали информация и на 5 ноември 2019 г. е изпратено писмо до фирмата изпълнител за отстраняване на дефекта, но действия не са предприети до изтичане на гаранцията на 6 декември 2019 г., пише Аврамова.

До месец и половина ремонтират тръбопровода във Варненското езеро

До месец и половина ремонтират тръбопровода във Варненското езеро

За кмета сателитните снимки на разлива били спекулация

На 13 март 2020 година от варненската община търсят помощ от регионалното министерство за финансиране на ремонта. Парите постъпват по сметката на общината на 18 май 2020 г., като срокът за изпълнение на обекта е до 30 ноември 2020 г. Ако В случай че Община Варна бъде обезщетена за причинените вреди, общината е задължена да възстанови парите на МРРБ.

"ВиК Варна" ООД е действало компетентно и адекватно, като са предприети необходимите действия за локализиране на аварията и са уведомени своевременно всички компетентни институции", подчертава в писмения отговор министър Аврамова.

"Към момента на установяване на аварийната ситуация обектът е в гаранционен срок. Заради липсата на своевременна реакция от страна на строителя, който е трябвало да отстрани повредата в рамките на гаранционния срок, на ВиК дружеството е наложена санкция в размер на 44 439 лв. от РИОСВ - Варна за изтичането на отпадъчни води във Варненското езеро", добавя тя.

ВиК-Варна обжалват акта на екоинспекцията, защото отпадъчните води преминават през механично пречистване в КПС-Аспарухово преди да попаднат в тръбопровода.

Прокуратурата се зае със замърсяването на Варненското езеро с фекални води

Прокуратурата се зае със замърсяването на Варненското езеро с фекални води

Възложена е проверка на РИОСВ

При този процес, водата преминава през груби и фини решетки за отделяне на механичните примеси. След това постъпват в аерирани пясъко-маслозадържатели с мостови чистачи, чрез които се отделят пясъчните фракции, нефтопродукти и мазнини. Тези агрегати и системи с аерационно, механично и друго съпътстващо оборудване са в непрекъснат работен режим, като се осигурява необходимото механично пречистване на водите, пише регионалният министър и се позовава на регионалната здравна инспекция.

Има анализ на РЗИ - Варна за качеството на водите в района на Варненско езеро и плажа на кв. "Аспарухово". "По изнесените официални данни от 22 май 2020 г. извършеното обследване показва добри параметри на качеството на водите в района и опасност от екологична катастрофа няма", завършва отговорът на Петя Аврамова за замърсяването на Варненското езеро от спукан водопровод.

Откриха мъртъв журналист край Варненското езеро

Откриха мъртъв журналист край Варненското езеро

Тялото е било открито в района на дефектиралата тръба

Припомняме, през март бе установено, че авария е причината за отпадните води във Варненското езеро.

Тогава институциите твърдяха, че замърсяването на водите са с неустановен източник, но цветът им е жълто-кафеникав, носи се и миризма на канализация.

След множество сигнали в социалните мрежи Окръжната прокуратура във Варна се зае да провери за замърсяване на Варненското езеро заради прекъснат напорен тръбопровод.

След като бяха показани и сателитни снимки кметът Иван Портних обяви, че до месец и половина е възможно да приключи ремонтът на авариралия тръбопровод за отпадни води във Варненското езеро. Според него, сателитните снимки били спекулация.

На 23 май стана ясно, че варненският журналист Георги Александров е открит мъртъв в петък в близост до Варненското езеро. Първоначално бе съобщено, че са намерени компютъра и камерата му, и той е отишъл там да разследва причините за замърсяването на водите.