С тържествени инициативи в цялата страна ще бъде отбелязана 138-ата годишнина от Освобождението на България от османско владичество и националния празник 3 март.

Тази сутрин президентът Росен Пленелиев ще присъства на тържествената церемония за издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата.
В церемонията ще участват също началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов и заместник-началникът генерал-майор Пламен Атанасов.

В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ патриарх Неофит, в съслужение със столичното духовенство, ще отслужи заупокойна молитва за отдалите живота си за Освобождението.

В 12:00 часа пред сградата на президентството ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Държавните музеи днес канят ученици и учители да посетят безплатно техните експозиции. Необходимо е децата да представят ученическа карта или бележник, а учителите служебна карта.

Безплатният вход ще важи за Националния исторически музей, Националната галерия (включително Квадрат 500), Националния политехнически музей, Националния музей “Земята и хората”, Националния литературен музей, Национален музей Шипка-Бузлуджа в Казанлък, музея “Христо Ботев” в Калофер, музея “Васил Левски” в Карлово.

На Шипка посещенията ще бъдат безплатни не само за ученици и учители, но и за всички български граждани. Посетителите ще могат да видят изложбата “Войната през погледа на военните кореспонденти”, включваща експонати от фондовете на историческия музей “Искра” в Казанлък.

Ден на отворените врати обяви днес и Националният военноисторически музей, където гражданите ще имат възможност да видят оригинала на Самарското знаме.

Националният исторически музей също обявява свободен вход от 9:00 до 17:30 часа.

Тази вечер на пл. „Народно събрание“ в София ще се състои тържествена заря-проверка, на която президентът Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия.
Държавният глава ще произнесе слово по случай националния празник.
В зала „Концертна“ на Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за 3 март, даван от президента.