Увеличили са се умишлените пожари в горите. През първото полугодие те са били четири пъти повече спрямо същия период на миналата година.

10% от всички пожари са умишлени, а 72 на сто са причинени от човешка небрежност. През първите шест месеца на тази година са изгорели 3 200 декара площи, сочат данните на Агенцията по горите.

При над 500 системни нарушители по горите в цялата страна, има 10 присъди, които са издадени за бракониерство – незаконна сеч и незаконен транспорт. Повечето от присъдите за условни или пробационни, а ефективните присъди са за по няколко месеца.

Директорът на дирекция „Опазване на горите” в ИАГ Димитър Баталов обясни, че когато актовете влизат в прокуратурата те се разглеждат поотделно, а не се комулират. Освен това повечето от заловените бракониери са безработни и социално слаби и на практика няма как да се прибере глобата им.

От Изпълнителна агенция по горите са направили предложението за вписване в Закона за административните нарушения и наказания на наказание "полагане на обществено полезен труд", когато нарушителят е системен, но няма официални доходи и имущество. Предложенията са предадени на Министерството на правосъдието, а от ИАГ са предложили също и при повторно наказание да има присъда, независимо от размера на щетата, която е нанесена.