Журналистът от БНР Надежда Цекулова получи тазгодишната голяма награда "Човек на годината" 2016 г. за ангажираността си с възникналите проблеми във Фонда за лечение на деца. Цекулова е и бивш член на обществения съвет към фонда.

За девета поредна година Българския хелзинкски комитет отличи достойни хора, които всекидневно се борят за каузи. Традиционно наградите се връчват около 10 декември - Международния ден на правата на човека.

Председателят на журито Красимир Кънев заяви, че БХК отличава доблестните хора, за да бъдат пример за всички в областта на защитата на важните обществени интереси.

Тъй като връчването на наградите съвпада с трагичния железопътен инцидент в село Хитрино и днес е ден на национален траур, Кънев призова присъстващите да почетат с едноминутно мълчание жертвите. Председателят на БХК призова и хората да се включат в кампанията на Българския червен кръст за подкрепа на пострадалите и близките на загиналите в село Хитрино, като изпратят SMS на номер 1466.

2016 г. бе година на срив в редица сфери, свързани с правата на човека. Връчвайки голямата награда "Човек на годината" за 2016 г., Кънев отбеляза, че сме станали свидетели на срив в една ефективна институция - Фонда за лечение на деца. По думите му този срив започнал след "произволната и необоснована" смяна на ръководството на фонда и активизиране на службите - ГДБОП и Спецпрокуратурата.

"Това е оценка за значимостта на каузата, зад която застанах", заяви на свой ред наградената журналистка. Цекулова призна, че е застанала зад каузата по сърце, защото има две деца и вярва, че всички сме длъжни да не забравяме, че сме смъртни и уязвими и трябва да си подаваме ръка. "Фондът продължава да не работи и в момента", заяви тя и заключи, че всички сме силни, когато сме заедно.

29 номинации е разгледало журито тази година. Връчени бяха 9 отличия. Две равностойни подгласни награди бяха връчени на Мерал Фаик - за борбата й в защита правата на животните, и на члена на ВСС Калин Калпакчиев - за отстояването на необходимостта от дълбока съдебната реформа и противодействието му на опитите за подчиняването й от изпълнителната власт. Калпакчиев активно настояваше ВСС да възобнови проверката по "Яневагейт".

Специален приз "Цялостен принос" получиха Андрей Ковачев и Боян Петров заради дългогодишната им отдаденост на каузата за опазване на околната среда.

Заради дългогодишната защита на правата на ромската общност Лилия Макавеева получи наградата "Гражданска доблест". За "Активист на годината" бе отличена Стана Илиев, която работи като доброволец за широк спектър правозащитни и хуманитарни каузи, подпомагащи редица маргинализирани групи в България - жени, роми, бежанци и ЛГБТИ общността. По нейна инициатива от 2013 г. в София, по случай Международния ден на жената, се провежда инициативата "Извърви километър с нейните обувки", в която мъже носят дамски обувки на висок ток, за да привлекат вниманието към проблема с насилието над жени в България.

Журито връчи специалната награда "Журналист на годината" на Теодор Спасов заради материалите му в защита на човешките права.

За "Вдъхновение на годината" бе обявен акушерски кабинет "Зебра", който, според журито, е единствената самостоятелна акушерска практика в България с поглед върху специфичните нужди към всяка жена.

"И сам войнът е войн" се нарича деветата специална награда, а отличието бе връчено на журналиста на свободна практика Милена Илиева - Момчилова, която всеотдайно и упорито води битка в помощ на конкретен бездомен човек на име Иван. В продължение на три години тя се опитва да ангажира институциите, за да му помогне.