Камарата на частните съдебни изпълнители подкрепя идеята за отпадане на юрисконсултските възнаграждения при така наречените "комунални задължения". Кампанията за това бе подета от националния омбудсман Мая Манолова.

ЧСИ-тата обаче предлагат, за да стане това, те да поемат събирането по извън съдебен път т-нар. „малки задължения” – за ток, вода, парно, телефон и др.

Според Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, така се очаква сериозно да се намали крайният размер на задълженията, които се налага да плащат физическите лица с дългове към монополистите. Именно тези задължения са най-масовите у нас, съобщава БНР.

Ако частните съдебни изпълнители събират тези вземания по извън съдебен път, това ще освободи длъжниците от таксите за юрисконсулти, които могат да увеличат едно задължение от 100 на 900 лв.  

Частните съдебни служители са анализирали европейския опит, както и този на съседни държави, където има именно такава възможност - без съд да се събират малки задължения. Дичев вижда в това предложение и още един положителен ефект - по веригата длъжник-кредитор ще отпаднат различни колекторски фирми и други събирачи на дългове, които си позволяват, включително и чрез заплахи, притеснения на длъжниците, по всяко време да ги притискат да върнат парите, които дължат на монополистите.

От Камарата на частните съдебни изпълнители предлагат да се търси законодателен баланс между интересите на кредиторите и длъжниците.