Сивата икономика върви ръка за ръка с корупционните практики. Toва заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев на връчването на годишните награди "Икономика на светло" за 2020 г.

За 10 години сивата икономика в резултат на усилията на работодателите и институциите се е свила с близо 15 процентни пункта и за 2019 г. тя е от порядъка 21%. Колко процента обаче е сивата икономика според индекса през кризисната и пандемична 2020 г. ще стане ясно едва в края на годината, когато през ноември излязат последните данни от статистиката.

Велев обясни, че наградите "Икономика на светло" и композитният индекс "Икономика на светло" са двете най-видими дейности, които АИКБ години наред вече поддържа в усилията си да спомогне в ограничаването на сивата икономика.

АИКБ прави изследванията за сивата икономика поради три причини. Първата причина е, че сивият сектор ощетява фиска. Втората причина е, че упражняващите сиви практики нелоялно конкурират лоялния и изряден бизнес. Третото - всичко това до води упадък на нравите. "Води до това, че прогресират и печелят тези, които от виновното си поведение и от неспазването на законите са получили конкурентно предимство."

Васил Велев благодари на всички номинирани участници в националния конкурс "Икономика на светло" за 2020 г. Част от тях попаднали в късата листа и компетентното жури от над 100 експерти чрез таен електронен честен избор определил наградените в направленията. В тази година имало голяма избирателна активност и наградите са заслужени, представителни и честни, каза още той.

Служебният социален министър Гълъб Донев заяви, че за него е чест да бъде част от националния конкурс "Икономика на светло", защото икономиката на светло води до един по-добър икономически растеж, по-добър стандарт на живота и по-качествен труд.

"Коронавирусът даде своя принос за това още повече да бъде изсветлена икономиката, защото всички разбраха, че когато обществото е сплотено, когато се декларират реалните доходите, когато бизнесът работи на честно и на светло, и обществото чрез своите механизми подкрепя тези, чиито доходи са били застрашени и чиято заетост е била застрашена. Работодателите, бизнесмените и предприемачите, които са получили подкрепата от държавата, за да продължат да съществуват, да осигуряват работни места, за да могат хората да се чувстват спокойни в такава кризисна година", категоричен бе Гълъб Донев.

Той благодари на номинираните участници за смелостта да показват доброто лице на бизнеса, който не създава нелоялна конкуренция и работи за това българските граждани и българските работещи да виждат своето бъдеще.

Номинираните в националния конкурс "Икономика на светло" за 2020 г. са:

В Категория "За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата" номинирани са:

  1. Закон за маслодайната роза - иницииран от Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК);
  2. Изпълнителна агенция по горите при МЗХГ за разработване, въвеждане, прилагане, поддържане и ефективно използване на електронна система за проверка на електронни превозни билети за транспортиране на дървесина и Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 8 от 2011 г. за сечите в горите (в сила от 29.09.2020 г.).
  3. Министерство на образованието и науката (МОН) за Наредбата за условията и реда за осигуряване на заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодател в изпълнение на Закона за висшето образование;
  4. Министерство на финансите за промените в Закона за акцизите и данъчните складове, свързани с осъществяването на цялостен контрол върху процеса при доставките и движението на течни горива от производител и вносител до краен потребител.

В Категория "За личност или организация, допринесли за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция" номинираните са:

  1. Асоциация за квалификация на автомобилистите в България за ограничаване на нерегламентираните практики при провеждане на шофьорски курсове;
  2. Българска асоциация на заведенията - за предложението за въвеждане на реален осигурителен доход за ресторантьорския бранш и намаляване на ДДС от 20% на 9%;
  3. Сдружение "Движение за национална кауза" за разработването и стартирането на Платформата BULGARIA WANTS YOU през юли 2020 г.;
  4. Фондация "Фридрих Науман" и екип в състав: Георги Ганев, Георги Ангелов, Росен Босев, Надежда Цекулова, Мила Чернева, ГенкаШикерова и др. за "Черна книга на правителственото разхищение в България 2020 г.", както и за поредицата ежегодни издания на "Черната книга" от 2015 г. насам.

В Категория "За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика" номинирани са:

  1. Българско Национално радио, Програма "Хоризонт" и предаването "Неделя 150" за изграждането на информирана позиция по актуалните на деня теми и нетърпимост към неформалната икономика и "сивите" практики;
  2. Електронният вестник "Икономически живот";
  3. Мария Цънцарова - разследващ журналист и репортер - bTV Новините за разследваща журналистика спрямо неформални икономически практики и корупционни схеми;
  4. "Следите остават" по БНТ 1 за оповестяването на общественозначими теми във връзка с нерегламентираните практики.

Тазгодишните победители:

Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика взе приза в категорията за "За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата". Инициираният от асоциацията Закон за маслодайната роза, въвежда административна практика във връзка с контрола и спирането на износа и вноса на фалшиво розово масло.

Победител в категория "За личност или организация, допринесли за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция" стана Сдружение "Движение за национална кауза". Отличието бе присъдено за разработването и стартирането на платформата Bulgaria Wants You, чиято цел е да бъдат привлечени български граждани от чужбина да се завърнат в страната и да се включат в местния трудов пазар. Платформата обединява усилията на бизнеса и местните власти като гарантира реални и сигурни работни места и допринася за ограничаване и превенция на недекларирания труд.

Българско национално радио, програма "Хоризонт" и предаването "Неделя 150" са тазгодишният победител в категорията "Журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформална икономика".