След близо месец закъснение шестима порярници напуснаха района на Антарктика и сега са на Южноамериканския континент. Командирът на базата Йордан Тодоров, инженерите Петър Сапунджиев и Емил Иванов, лекарят д-р Атанас Пелтеков и логистиците Николай Николов и Камен Недков, след дълги перипетии завършиха успешно 29-та Национална експедиция.

Ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев обясни, че още от самото начало експедицията е започнала със закъснение. Испанският кораб, с който е трябвало да пристигнат не е отплавал, защото част от екипажа е бил заразен с COVID-19. След строга карантина друг испански кораб е превозил шестимата полярници, преди закриването на съседната база. Пимпирев добави, че пътуването с чилийския кораб е отложено отново, заради заразени с COVID. Той обясни, че след контакт с Чилийския Антарктически институт е било договорено, кораб да промени курса си и да превози групата.

Последната ни група полярници заминава за Антарктида

Последната ни група полярници заминава за Антарктида

Редица учени заминават на експедиция до Антарктида

Той добави, че независимо от логистичните проблеми, експедицията е успяла да изпълни всички планирани дейности. Очаква се участниците в експедицията да се завърнат в понеделник на родна земя.