Д-р Данчо Пенчев, който подаде оставка заради свалената карантина на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, ще оглави отново столичната РЗИ, съобщи доц. Ангел Кунчев по Нова телевизия

Пенчев ще замества шефката на РЗИ Илонка Маева, която е поставена под карантина заради инфектирани с коронавирус членове на нейното семейство. Маева е дала отрицателен тест, но има симптоми.

В момента в София и във всички големи градове тече процес по разкриване на нови COVID легла - по близо 200 във всяка от големите болници и минимум 10 процента във всички останали. Това изисква постоянна връзка и координация с РЗИ и съм доволен и благодарен, че д-р Пенчер прие отправеното предложение и още от днес ще се включи в работата по осигуряване на легла, заяви Кунчев.

При това дифузно разпространение на заразата няма как и нашите служители да не бъдат засегнати. Това е един от проблемите не само за РЗИ-София, но и за другите болници и наши структури в страната.

52 починали от COVID-19 у нас

52 починали от COVID-19 у нас

3754 са новите случаи на коронавирус

Има голям брой хора, които трябва да бъдат обслужени. Очевидно е, че с този състав това няма как да стане. Сега прехвърлихме 20 души от Националния център по обществено здраве и анализи в помощ на РЗИ. Ползвахме и доброволци, но те са ограничен брой и за определено време и това не може изцяло да реши проблема. Имаме РЗИ-та, в които голяма част от персонала е в пенсионна възраст, коментира Кунчев.

Той посочи, че в Русе в помощ на болниците ще се включи персонал от медицински сестри от детски градини и училища, тъй като е важно да са с медицинско образование.

В Русе затягат мерките и въвеждат "зелен коридор" от днес

В Русе затягат мерките и въвеждат "зелен коридор" от днес

Мерките ще важат до 19 ноември

Разрешението на проблема с недостига на персонал ще се разреши значително, когато има възможност за електронно връчване на болничните листове по електронен път. Това се очаква да стане от следващата седмица. Това ще отпуши процеса и личните лекари ще могат да виждат, че хората са под карантина и да им издават болнични листове, заяви доц. Кунчев.