Не можем да очакваме за десет дни да се промени смъртността заради наложените мерки. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на БНТ. След като имаме честота от над 40% заразени последните седмици, това значи, че в популацията това е устойчива цифра. Ако правим повече или по-малко, то винаги около 40% от изследваните са положителни, което значи, че това е честотата сред останалата част от населението и при такава висока честота спирането на процеса на разпространение е много труден. Трябва над 99% от хората да спазват мерките, а това не се случва.

Според него, причината да сме в челните редици по смъртност, е поведението ни и отношението ни към този проблем, защото нямаме единност. Ако всички са спазвали мерките, ефект е можело да има в рамките на седмица, до десет дни.

Пулмологът допълни, че при учениците е важно да се ограничат контактите между децата, а това дали ще се случи, след като се прекратят присъствените учебни занятия, не е ясно.

189 починали от COVID-19 у нас

189 починали от COVID-19 у нас

3146 са новите заразени

Той заяви, че около седмица след като се приложат ефективно дадените мерки, трябва да започне да се измерва честотата на контактите, например в спешната помощ - защото това са едни от първите индикатори, които ще се променят.

По думите му, заразата е обхванала много по-дебел слой от нашето общество, много повече хора се заразяват и сред тези хора има и млади, хора с придружаващи заболявания, със зависимости, а когато заболяемостта обхваща повече хора, по-голяма е вероятността вирусът да срещне такива хора.

Предлагат затваряне на държавата до март 2021 г.
Обновена

Предлагат затваряне на държавата до март 2021 г.

От петък затварят сладкарници, спират екскурзии, стажове и практики

Припомняме, че вчера бе предложено удължаване на срока на обявената извънредна епидемична обстановка до края на месец март 2021. Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отчете, че към 23 ноември 14-дневната заболеваемост надхвърля 250 на 100 000 население в 86% от държавните в ЕС. Има четири страни, които са изключение и са под тази цифра. България се нарежда на 11 място в ЕС по заболеваемост.