Да не чакаме кризата да свърши или поредните избори да ни обещаят всичко, а да запретнем ръкави и да си подредим държавата и собствения живот. Това призова в новогодишната си реч българският президент Росен Плевнелиев.

В равносметката за отминалата година президентът припомни наводненията, земетресението и терористичния атентат, белязали изминалата година.

Вярвам, че трудностите ни направиха по-силни и по-сплотени като народ. На това ни учеше и патриарх Максим, с когото се простихме", посочи Росен Плевнелиев.

Светът е в криза вече пета година, но нашите доходи и просперитет зависят най-вече от това какво произвеждаме, как използваме ресурсите, колко сме ефективни като нация, смята държавният глава и призова да не чакаме да свърши кризата или на поредните избори да ни обещаят всичко, а да запретнем ръкави и да си подредим държавата и собствения живот.

По думите му, за да живеем достойно в една уютна и модерна България, са нужни съвместните усилия на милиони българи, които гледат в една посока и споделят общи ценности.

Всеки от нас може да допринесе за една по-добра България през 2013 г. Не е трудно, изисква се воля и зависи от всички нас! Всеки родител може да даде любов, възпитание и морал на своето дете. От всеки един от нас зависи да има гражданска позиция и да я защитава", изтъкна българският държавен глава.

Пред нас е първият референдум в демократичната история на България, както и предстоящите парламентарни избори, припомни Плевнелиев и си пожела през 2013 г. да бъдем по-активни и да отстояваме своето право на справедливост и солидарност.
Според него това ще засили гражданския контрол върху дейността на политиците, защото демокрацията е свобода, но и отговорност.

Да коригираме лошото, но да има приемственост и надграждане за доброто, защото не сме толкова богати, че винаги да започваме отначало, обърна се към нацията Росен Плевнелиев. Да излезем от носталгията по отминали времена и да изработим сами своето самочувствие на достоен народ в 21 век, призова още президентът.

„Защото светът се развива и никой не ни чака. Днес ние не се състезаваме със себе си или на Балканите, а в един бързо променящ се и много конкурентен свят!", подчерта той.

В новогодишното си слово президентът напомни, че България е една от най-старите държави в Европа, страна с древна култура, богата история, неповторима природа. Това ни задължава да се държим като европейци и да добавяме стойност и сила в нашето общо европейско семейство, отбеляза Плевнелиев.

Вярвам, че бъдещето принадлежи на образованите, на предприемчивите и на тези общества, които изграждат държави, базирани на работещи институции и споделени ценности, а не на очакването, че някой друг ще ни реши проблемите. Общества, основани на доверие между хората, в които се помага на тези в нужда, но и се създават възможности за всеки да успее", подчерта още държавният глава.

Нека бъдем трудолюбиви и честни в ежедневието си, да загърбим лошото и самосъжалението, да търсим смисъла и позитивното. Да отглеждаме нашите деца като мислещи, уверени, толерантни и добри хора, които са любопитни и амбициозни да опитват. Да им обясним, че парите не са цел, а средство за човешко развитие и достоен живот, призова в първите часове на новата 2013-та година българският президент.

В каквито ценности възпитаваме младите, такава държава ще получим, смята той. „Децата на България ни дадоха много поводи да вярваме в бъдещето и да се гордеем с тях. И тази година те покориха световни върхове, спечелиха много награди и доказаха, че са талантливи, знаещи и можещи, готови да се справят с предизвикателствата", припомни Росен Плевнелиев.

Той не пропусна да изтъкне примера на 15-годишния Марио от Белоградчик, който докосна сърцата на хиляди българи, помагайки на дете в беда, на Петър Петров, който помогна за спасяването на над 500 човека в потъващия Коста Конкордия, на Пламен Петков, който се жертва, за да спаси давещо се дете в Англия, както и на героите от Синеморец, които спасиха живот, но загубиха своя.

Тези примери ми дават вярата, че в новата 2013 година ще влезем по-единни като народ и по-съпричастни един към друг", посочи президентът.

Искам да се обърна и към тези от вас, които са извън България - вярвам, че всички заедно работим за успеха и доброто име на Родината. Където и да сте по света, знайте, че има място, където ви обичат и чакат. У дома. На всички вас и на българските военни, които са на мисии по света, разделени от близките си хора, пожелавам здраве, щастие и късмет", каза още в новогодишното си слово Плевнелиев.

„Скъпи сънародници, Нека посрещнем новата 2013 година с повече доверие, оптимизъм и вяра в общия успех! Честита нова година! Да бъде мирна и благословена!", завърши словото си държавният глава.