Зоологическата градина в София получи женски персийски леопард от Зоопарк Шошто Нирегихаза в Унгария. Персийката е на 3 години и се казва Азара. Тя ще прави компания на величествения мъжки леопард Дан, който дойде в нашия зоопарк от Хановер, Германия и вече 3 години чака подходяща партньорка.

Женският персийски леопард идва в София по препоръка на координатора на Програмата за застрашени видове (EEP), в която Софийският зоопарк участва с 8 вида през последните 10 години. Целта е да се създаде размножителна двойка с нашия мъжки Дан.

Азара ще е третата женска, която идва в Софийския зоопарк по линия на програмата и служителите се надяват любовта най-накрая да разцъфне, след като Дан не е харесал предишните две женски.

Столичният зоопарк става дом на единствения на Балканите снежен леопард

Столичният зоопарк става дом на единствения на Балканите снежен леопард

Посетителите ще могат да му се порадват най-рано след седмица

Леопардите са животни, които в природата живеят поединично и се срещат само по време на брачния период.

За адаптиране на Азара към новото й жилище са нужни около 3 седмици, след което ще започне и запознаването между двата леопарда. Посетителите на зоопарка ще могат да видят Азара след края на адаптационния й период, когато тя ще бъде пусната във външните й заграждения.

Снимка 503113

Източник: Зоологическа градина София

Персийският леопард (Panthera pardus saxicolor) е най-едрият подвид на леопарда в света. Той е в категория "Застрашен вид" в Световната червена книга и тенденцията при популацията му по света е намаляване на броя им. Днес в природата са останали около 1 300 индивида. Основните заплахи за персийските леопарди са бракониерството и преследването от човека, загубата на местообитание, безпокойство и военните конфликти в ареала му. Затова размножителната програма в зоологическите градини, в която участва и Софийският зоопарк е от голямо значение за спасяването на тези великолепни животни.