Започват интензивни съвместни проверки на инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и служителите на Областна администрация Пловдив на язовирите в региона.

Проверките бяха обсъдени на среща между председателя на ДАМТН Петър Горновски, главния секретар на агенцията Валентин Чиликов и областния управител Здравко Димитров.

От началото на годината са проверени 102 язовира от общо 308 на територията на областта. Голяма част от инспекциите са се случили съвместно между институциите.

"Важно е да подобрим оперативния контакт и при нужда да предприемаме спешни съвместни действия", подчерта Петър Горновски и допълни, че за държавната агенция е много важно да се реализира добро партньорство с областната администрация като представител на държавата на място.

По искане на областния управител Здравко Димитров бе предоставена и Подробна информация за всички водоеми с констатирани проблеми. От тези данни става ясно, че язовирите с проблеми на територията на областта са 56, но повечето от тях не представляват непосредствена заплаха за населението или инфраструктурата.

"Все пак е важно да се засили вниманието към тях и да се предприемат действия", посочи председателят на държавната агенция. Той допълни, че основен проблем има с един язовир, който се намира в близост до бившо военно летище Чешнегирово и е с неизяснена собственост към този момент.

От срещата стана ясно, че проблемните водоизточници ще бъдат инспектирани преди зимния сезон.