Дни преди началото на делото „Октопод", адвокат Николай Велков обвини по време на брифинг в София ДАНС, службите, шефа на Корпоративна банка Цветан Василев и медийния магнат Делян Пеевски, че са организирали публичните арести и самата акция.

Многократно си задавах въпроса по какъв начин бях въвлечен в тази измислена група Октопод, кои са поръчителите, какви са разработките и кой стои изцяло зад тази пошла история. Сам започнах да търся чрез собствено разследване, заявява Велков, който бе сред арестуваните и е спряган за „мозъка" на Октопода.

Стана ясно, че Велков се е сдобил със запис, от който се разбрало, че преди делото Октопод, е било поръчано, от Цветан Василев чрез Делян Пеевски, той да бъде арестуван - по същия публичен начин - във връзка с „преди това измислено и образувано дело, което вече е смачкано и изчезнало".

Час след настоящата пресконференция адвокат Велков бе арестуван от ГДБОП, докато взимал 20 хил. лева от Киро Японеца
Още...

Корпоративна банка, лично ръководена от Цветан Василев, е замесена косвено с делото Октопод, заявява Велков. По думите му мозъците на Октопод стоят в нашите служби.

Благодарение на взаимовръзки и определени лица, личните услуги, които им се правят в Корпоративна банка, плетат конфликти, решават проблемите си и с конкуренти и с партньори.

Според мен в банката са събрани държавни средства в размер на над 1 млрд., а службите работят, за да могат да попълнят средствата в корпоративна банка, твърди още адвокат Велков.

Той разкри и схема за привличане на средства от банката на Цветан Василев.

От чужда банка клиент на Велков получава превод от 18 млн. долара, но те биват стопирани от служителите на ДАНС с мотива, че Интерпол иска проверка на тези средства за техния произход.

От Интерпол се получава отговор, че няма такива зададени въпроси да се следи произходът на тези средства, но такива средства могат да бъдат отклонени от службите и да бъдат разпоредени по други сметки в корпоративна банка, коментира Велков.

Той цитира отговор, даден от ДАНС на клиента му - ние тези средства ги задържаме, защото има опасност, че ще финансирате определена политическа структура. След изборите ще ви ги върнем.

По думите на Велков, вместо ДАНС да се занимава с националната сигурност, се занимава с бизнес и работата между конкуренти.

Адвокатът спомена и зам.-шефът на ДАНС Драшков, който бил в много близки отношения с Цветан Василев, а синът на Драшков ползвал над 12 млн. кредит.

Според Николай Велков арестът на Алексей Петров е заради идеята на бившия съветник в ДАНС да се свалят лихвите.

Този Алексей Петров защо не си мълча? След като стана премиер на държавата, Борисов и Петров  бяха непрекъснато заедно, не знам от какъв зор му трябваше да се провиква публично, че трябва да се свалят лихвите, нито щеше да има Октопод, ако не се беше създала тази работна група с ентусиасти - глупави хора, които искаха да разработят план за антикризисни мерки, коментира още Велков.

„Не знам точно какви са му били функциите в ДАНС, но явно е разбрал достатъчно неща, които са притеснили определени лица. Тръгвайки към одържавяване на банките, намаляване на лихвите и т.н. това отиде на вятъра, някой се почувства застрашен, започнаха да се сглобяват дела, да се скалъпват обвинения" - допълни Велков.