Стотици граждани и гости на София посетиха специалната изложба, посветена на 140-годишнината от подвига на Христо Ботев в Гербова зала на президентството. Изложбата представя тефтерчето и прощалното писмо на Христо Ботев, изпратено от кораба „Радецки” до семейството му.
Всички, които желаят да ги видят могат да направят това до 16.00 часа.

Освен тефтерчето на Ботев изложен е и личният му часовник, подарен от баща му, който продължава да работи и до ден днешен.

В изложбата са представени документи, писма и други експонати, които са част от фондовете на Националния музей „Христо Ботев” в Калофер и Държавна агенция „Архиви”, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” и Общонародна фондация „Христо Ботев”. 

Президентът призова дарителството за кораба „Радецки”, който се нуждае от ремонт, да продължат, за да може децата, милионите туристи и родолюбиви българи да го посетят.

Той заяви, че се гордее с инициативата на децата от общинския детски парламент в Козлодуй, които събират средства, за да бъде довършен ремонтът на кораба „Радецки”. Децата от Козлодуй правят ръчно изработени камъни с образа на Христо Ботев върху тях, които продават, и със събраните средства се надяват да успеят да довършат започнатата реставрация.

14-годишната Ива Ангелова от Козлодуй заяви, че на 3-ти март са представили лакираните от тях речни камъни в общината и много граждани са подкрепили инициативата им.

Ето какво споделиха някои от гражданите, чакащи на опашката пред президентството, сред които Яна Христова: „Изключително хубава инициатива на Президентството, което представя за първи път някои от вещите на Ботев. Добре е след 2-ри юни всички българи, които се намират в София, да видят най-интимните неща, които са били на Ботев, на неговата съпруга и семейство” . Тя изтъкна, че това, което най-силно я впечатлява в делото на Ботев е публицистиката му и подвигът, който е извършил на Околчица. „Надявам се в един ден да се разбере как всъщност е загинал Ботев, за да може следващите поколения да бъдат възпитани в дух на патриотизъм, родолюбие и вяра в по-светлото бъдеще”, каза още Христова.

Стефан Вичев, гражданин, който вече разгледа изложбата посочи, че е впечатлен от интересните документи, както и неща, които не се показват много често. „За мен беше интересно да видя нещо останало – почерка, писма, снимки”.  Сред посетителите на изложбата бяха и няколко групи японски туристи.