Навлизането на държавата в пенсионната система е ход, който ще има краткосрочно положителен ефект.

Това коментира директорът на Центъра за икономическо развитие Александър Божков, цитиран от БНР.

"Когато се планира промяна в пенсионната система, тя се планира в една държава-членка на ЕС, планира се за години напред и не може да се сменя непрекъснато в зависимост от конюнктурата," поясни Божков.

"Защо правителството смята, че може да вкара държавни пари в пенсионната система? Защото има голяма събираемост на корпоративния данък. Това казва премиерът Станишев," допълни той.

"А в следващите години, когато няма голяма събираемост, какво ще се получи с българската пенсионна система - ще трябва да вдигат данъците ли, ще трябва да увеличават инфлацията ли, ще трябва да отделяме от излишък на дефицит?"

"Не може 10 години след началото на пенсионната реформа да се връщаме отново в решаващото участие на държавата във формирането на пенсиите," категоричен е директорът на Центъра за икономическо развитие.

Авансовото повишаване на здравната вноска до 8%, без да бъде ясно как ще се харчи тя, е неясен ход, посочи още Александър Божков.

Идеята е през 2010 г. с тези пари да се захранват новите здравни фондове, което означава, че всичко се прехвърля към следващото правителство, обясни още той.