Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в крайна сметка отстъпи пред исканията на част от автошколите да не бъдат задължавани да инвестират в нова техника за наблюдение при провеждане на практическите изпити на кандидатите за шофьори.

Това съобщи money.bg.

На пресконференция зам.-министърът на транспорта Камен Тичев заяви, че камерите, които ще следят практическия изпит на кандидатите за водачи на МПС, ще бъдат осигурени от министерството чрез изпълнителна агенция „Автомобилна администрация".

По време на практическия изпит служителят на ИА „Автомобилна администрация", който провежда изпита, ще носи камера със себе си.
За тяхното закупуване е предвиден бюджет от 300 000 лв. Предишното предложение на ведомството беше автошколите да осигурят със свои средства техниката.

В транспортното ведомство се провежда кръгла маса, на която се обсъждат промените, свързани с обучението и изпитите на кандидатите за водачи на МПС. На нея присъстват представители на 9 браншови организации.

Най-вероятно всички автомобили ще имат GPS - устройства, които трябва да бъдат осигурени от техните собственици. Но това все още се дискутира на срещата, уточни заместник-директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Анастас Тодоров.

Камен Тичев допълни, че са постигнати принципни съгласия с браншовите организации по основните въпроси, но предстои изглаждане на някои от детайлите. И практическият, и теоретичният изпит ще бъдат записвани, уточни заместник-министърът.

Той подчерта, че новите мерки са основна част от борбата с незаконните практики и сивата икономика в издаването на шофьорски книжки. Тичев увери, че свидетелство за управление на МПС няма да получават кандидати, за които няма запис от видеонаблюдение както от теоретичния, така и от практическия изпит.

Предложението на министерството за теоретичните изпити се запазва. Кандидат шофьорите ще бъдат обучавани в специално оборудвани зали, които са собственост на ИА „Автомоболни администрация" или на частни автошколи, на условието е в тях да има монтирана техника за видеонаблюдение.