Според поправките в закона против домашното насилие се предвижда да бъде създаден фонд, който да финансира дейността на неправителствените организации, работещи срещу домашното насилие.

Това стана ясно по време на кръгла маса "Мерки за предотвратяване на домашното насилие", която се провежда днес и утре в хотел "Дедеман Принцес София ". Тя е организирана от Фондация "Асоциация Анимус" и е част от 16-дневната кампанията за борба с насилието над жени в страната (25 ноември - 10 декември 2008 година).

В работата на Кръглата маса се включиха представители на институциите, които са ангажирани в превенция на домашното насилие и помощ за пострадалите, както и представители на Посолството на САЩ в България.
Кръглата маса откри министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Предвижда се глобите за насилници да се повишат, както и разходите по терапия на жертвите да се покриват от насилниците.

Според законопроекта средствата за фонда за защита от домашно насилие ще се отделят от държавния бюджет. Все още обаче, не е ясно под шапката на кое министерство ще бъде той като това предстои да бъде решено от Министерския съвет.
Това съобщи Татяна Кръстева - експерт към Министерството на правосъдие.

По думите й най-удачно е фондът да бъде или към Министерството на труда и социалната политика, защото това е тяхната дейност или към Министерството на външните работи, защото те работят с извършителите на домашно насилие.

Ако проектът бъде гласуван и приет от парламента неправителствените организации, работещи в сферата по превенция срещу домашно насилие, ще разгърнат по-широко дейността си и ще могат да помогнат на повече пострадали от домашно насилие, поясниха от фондация „Анимус".