Семейства с деца до 14 години, които се обучават дистанционно заради епидемията, ще получат целева помощ, заяви пред БНТ социалният министър Деница Сачева.

Родителите могат да си вземат болничен лист, когато става въпрос за карантина. До този момент броят на болничните листове, издадени за карантина поради коронавирус са 50 224. Голямата част от родителите предпочитат този вариант тогава, когато има съответните указания, въз основа на които личните лекари преценяват.

Сачева: Бюджет 2021 е следизборен - изпълняваме обещаното 2017 г

Сачева: Бюджет 2021 е следизборен - изпълняваме обещаното 2017 г

Подготвя се нова мярка от 40 млн. лв. за бизнеси, евентуално засегнати от пандемията

Сачева изтъкна другата възможност - новата мярка за помощ, определена за семействата с деца до 14-годишна възраст, които се обучават дистанционно в училище или детско заведение.

"Те могат да получат целева помощ в размер на една минимална работна заплата в случаите, когато се налага да вземат неплатен отпуск, за да могат да гледат своите деца, а тази помощ е достъпна и за безработни родители включително, като днес с решение на Министерския съвет бяха променени и още разширени критериите за достъп до тази помощ, за да може да достигне тази помощ до повече семейства." - поясни Сачева.

Социалният министър допълни, че подоходната граница е равна на 150% от минималната работна заплата на член на семейството. Т.е. в случай, че доходът на семейството е до 915 лв. на всеки член, тогава имат право да получават тази помощ, която може да бъде пропорционална на дните, в които детето не ходи на училище.

"Т.е. ако е една седмица, ще получи 1/4 от една минимална работна заплата", обясни Сачева.

По думите й, този подоходен критерий в момента е доста висок и няма друг подоходен критерий, който е на ниво 150% от минималната работна заплата, "така че дава със сигурност възможност за повече семейства да се възползват от тази помощ".

"От една страна говорим за това, че ние като правителство в момента се опитваме да направим много сериозен баланс между присъственото и онлайн обучението, защото нито едното е панацея, нито другото в този случай", подчерта социалният министър.

Сачева разясни, че тази помощ е дадена в ситуации, в които родителите вече са изчерпали възможностите за платен отпуск и същевременно нямат никаква друга възможност, освен да вземат неплатен отпуск.

В момента се подготвя и мярка, която най-вероятно ще тръгне през следващата седмица - тя е за затворени бизнеси, на които ще се поема до 80% от минималната работна заплата на работниците и служителите. Става дума за сектори, които са затворени със заповед на държавен орган или на местната власт.

"Това постановление, което готвим, се отнася за сектори, които ще бъдат затворени със заповед на държавен орган, най-вече на здравния министър, но и на областни управители и кметове", отбеляза Сачева.

Компенсациите са дължими когато държавата е затворила бизнеса. Когато той затвори поради фалит или други неблагоприятни последствия в зависимост от ситуацията, може да се използва мярката 60/40, може да се ползва 80/20 в зависимост от това какъв е секторът, подчера социалният министър.